У геномі людини знайдено відроджений ген — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У геномі людини знайдено відроджений ген

2621
Дослідники з Університету Вашингтона виявили в геномі сучасних людей активний ген, який вийшов з набору в процесі еволюції на етапі приматів, але тепер знову з'явився.
Виявлений ген належить до так званого сімейства IRG, що відповідає за вироблення імунітету. У лабораторних умовах у мишей при деактивації даного гена відбувалося зараження сальмонелою буквально через декілька днів. У людей в наборі генів є лише один ген з цього сімейства, повідомляє cybersecurity.ru.
Для того, щоб з'ясувати це, у Вашингтоні вивчили гени шимпанзе і горил. Як у перших, так і в других представників сімейства приматів цей ген був і є, але лише в усіченій формі. Проте у трохи дальших від людей предків - макак - сталися мутації, які зробили цей ген абсолютно непотрібним.
Крім того, дослідники виявили, що у лемурів, які також входять до сімейства приматів, є відразу три різновиди "імунного гена", але лише один з них функціонує. Відтак, кажуть вчені, на еволюційному древі десь між мишами і приматами цей ген був остаточно "вимкнений", але після макак він знову з'явився.
Після подальшого аналізу в Університеті Вашингтона вчені дійшли висновку, що після нижчих і вищих приматів цей ген у вигляді лише однієї копії став розвиватися за власним сценарієм. У результаті "стрибаючий" ген знову відродився після того, як на більш низьких щаблях еволюції він був вимкнений.
"В організмі людей багато генів, які перебувають до неактивному стані. Приміром, до 60% генів, пов'язаних з нюхом в організмі людей, також неактивні. Можливо, в майбутніх поколіннях ці гени знов активуються", - вважають дослідники.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас