В яких країнах найнижчі податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В яких країнах найнижчі податки

Казна та Політика
12277
Порівнювати системи оподаткування в різних країнах непросто, оскільки в кожній державі свої податкові закони, і вони не вирізняються сталістю.
Суть порівняльної методики Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) полягає в обчисленні "агрегованого податкового тягаря" як співвідношення сукупних податкових надходжень до внутрішнього валового продукту країни. Орієнтуючись на цю методику, сайт Investopedia.com склав п'ятірку країн - лідерів за низькими податками. Що примітно, Росія до цієї п'ятірки не увійшла, зате на третьому місці в ній фігурують США, де податки навряд чи можна назвати дуже низькими.
За даними, наведеними в звіті за податковою статистикою ОЕСР за 2010 рік, найнижчі податки - в Мексиці й Туреччині. У списку ОЕСР фігурують багато світових економік, і з початку 2000-х середній податковий показник по всіх цих країнах становить 35-36%. Investopedia.com розповідає про країни, де податки найнижчі, а також про те, який внесок громадяни цих держав роблять у світову економіку.
1. Мексика. Крім того, що, згідно з останніми даними ОЕСР, Мексика - країна з найнижчим оподаткуванням у 21,1%, компанія KPMG визнала цю державу найбільш підходящою для ведення бізнесу з точки зору податків. Звіт KPMG, опублікований в травні 2010 року, охоплює дані щодо 95 міст у 10 високорозвинених країнах. Низька вартість життя привернула до Мексики більше експатів та пенсіонерів з США, ніж будь-яка інша країна світу. До того ж у Мексиці багато приїжджих з Канади та інших країн світу.
Деякі райони країни вважаються небезпечними, проте здебільшого життя в Мексиці відносно спокійне. До того ж тут низькі податки на нерухомість і якісне медичне обслуговування за цінами набагато нижчими, ніж у Сполучених Штатах, - особливо якщо враховувати, що багато мексиканських лікарів проходили навчання в Америці. Програми медстрахування в Мексиці можуть бути приватними, публічними, а також спонсорованими роботодавцями. Якість надання медичних послуг залежить від компаній, що надають їх; найкраще - у приватних клініках. Плата за медичне обслуговування зростає, але як і раніше залишається однією з найнижчих на душу населення за даними ОЕСР і становить лише 6,6% від ВВП країни.
2. Туреччина. У цій країні прибутковий податок стягується як з приватних осіб, так і з компаній. Крім того, податок на додану вартість там становить 18%; є й інші види непрямого оподаткування. Туреччина займає друге місце після Мексики в списку країн з низьким оподаткуванням, а співвідношення величини податків до ВВП в ній становить 23,5%. Це 16-а за величиною економіка в світі.
У Туреччині існує централізована система охорони здоров'я, а система соцзабезпечення перебуває під управлінням федерального уряду. До обов'язків Міністерства охорони здоров'я країни також входить кураторство над безліччю галузей, таких як профілактичні медпослуги, нагляд над приватними лікарнями, регулювання виробництва і ціноутворення на ліки, навчання медперсоналу та управління державними лікувальними установами.
3. Південна Корея. Далекосхідний регіон не уникнув наслідків кризи, однак Південна Корея перенесла його краще від всіх. Південнокорейський президент Лі Мун Бак - колишній керівник автоконцерну Hyundai. Він ввів програми відновлення деяких компаній і банків, знизив кредитні ставки і здійснив широке поширення валютного обміну для того, щоб збільшити міжнародні резерви країни.
При цьому податки не підвищувалися, і таким чином Південній Кореї вдалося зберегти один з найнижчих у світі рівнів агрегованого податкового тягаря в 26,6%. Серед країн ОЕСР Південна Корея швидше від всіх справилася з посткризовим відновленням, а зростання ВВП країни в 2010 році склало 5,8%. У Сеулі в листопаді минулого року пройшов саміт країн - лідерів "великої двадцятки".
4. США. Американська економіка найбільша в світі, а ВВП країни становить понад 14 трлн доларів. У порівнянні з іншими країнами в США відносно низька податкова планка плюс високий рівень життя. Податковий тягар в країні складає приблизно 26,9%, а погодинна оплата праці - найвища серед країн вільного ринку. І хоча рівень соціального обслуговування в Америці не настільки вражає, як у Данії і Швеції з їх високим оподаткуванням, все ж таки в країні працюють різні соціальні програми, орієнтовані на людей похилого віку, такі як Social Security, Medicare і Medicaid. Передбачено й програми для тих, хто ще не досяг пенсійного віку, наприклад програма соціальної підтримки чи допомоги з безробіття.
На відміну від багатьох європейських країн у США немає податку на продажі та податку на додану вартість. Податкові надходження до федерального бюджету країни формуються безпосередньо з прогресивного прибуткового податку і становлять від 10% до 35% ВВП.
5. Ірландія. Поки що Ірландія займає п'яте місце в ренкінгу ОЕСР з рівнем податків у 28,3%, однак скоро це зміниться. Минулого року Ірландія звернулася по допомогу до Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду, щоб врятувати свою банківську систему. Як умову для отримання фінансової допомоги уряд країни анонсував скорочення держвитрат на 20% і підвищення податків протягом чотирьох найближчих років. Мета ірландського уряду - зниження бюджетного дефіциту до 3% ВВП до кінця 2014 року.
Крім того, програма зниження держборгу Ірландії включає в себе скорочення колись щедрих програм соціальної підтримки на 2,8 млрд євро, а також зменшення заробітної плати державних службовців на 10%. Мінімальний розмір оплати праці буде скорочений на 1 євро і складе в середньому 7,65 євро на годину. Податкові пільги для пенсіонерів також істотно зменшаться, а підвищення податків імовірно принесе ірландській казні додаткові 1,9 млрд євро. Буде введено новий податок на власність, а податок на продажу зросте з 21% до 23% в 2014 році.
Поки в деяких країнах зберігаються низькі податки, США і Ірландія накопичують заборгованості й докладають особливих зусиль для збереження колишнього рівня соціального забезпечення та державних послуг. Ірландія вже зробила значні кроки для скорочення витрат і наведення порядку в податковій сфері, а от Сполучені Штати поки що не зробили всіх необхідних заходів для контролю над держвидатками.
Ситуація в Америці може тільки погіршитися, перш ніж вона стане кращою. У нинішньому році старіюче покоління "бебі-бумерів" має почати користуватися програмами пенсійного і соціального забезпечення, а також охорони здоров'я. Без істотних змін ці програми не здатні забезпечити звичний для жителів США рівень життя. Тому в найближчі роки топ-5 країн з найнижчими податками може істотно змінитися.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас