WikiLeaks: США підтримували єгипетську опозицію у прагненні зміни режиму Мубарака — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WikiLeaks: США підтримували єгипетську опозицію у прагненні зміни режиму Мубарака

Казна та Політика
423
Уряд США підтримував єгипетських опозиціонерів, які готували зміну режиму Президента Єгипту Хосні Мубарака протягом останніх трьох років, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Адміністрація США публічно виступала союзником Мубарака, потай сприяючи опозиціонерам. Ця інформація випливає з донесень американських дипломатів з Каїра, оприлюднених сайтом WikiLeaks.
Як йдеться в розсекреченому WikiLeaks повідомленні від імені посла США в Єгипті Маргарет Скобі, відправленому до Держдепартаменту в грудні 2008 р., опозиційні групи розробляють секретний план "зміни режиму", який вони мають намір реалізувати напередодні президентських виборів у Єгипті. Цей план, зокрема, передбачав послаблення влади Президента і посилення повноважень прем'єр-міністра і парламенту.
Скобі у тому ж повідомленні піддала сумніву цей задум, назвавши його "вкрай нереалістичним". У той же час, з її донесення випливає, що США відправляли одного з єгипетських опозиціонерів на семінар молодих активістів у Нью-Йорку, організований Держдепартаментом.
Нагадаємо, акції протесту почалися в Єгипті 25 січня 2011 року і переросли в багатотисячні виступи, що супроводжуються заворушеннями і насильством. Основною рушійною силою хвилі протестів, що накрила Єгипет, виявилася молодь у віці до 30 років - саме ця вікова група становить більшість 80-мільйонного населення країни. Разом з тим саме молоді люди становлять 90% від загального числа єгипетських безробітних.
У ніч на 28 січня в країні почалися перебої зі зв'язком: провайдери відключили інтернет, пізніше виникли проблеми з стільниковим зв'язком. Стільникові оператори не повідомили, з яких причин сталися збої в роботі зв'язку, проте опозиція країни впевнена, що за цим стоїть чинна влада Єгипту.
У Каїрі були зафіксовані спроби захоплення різних об'єктів, включаючи - будівлю Міністерства закордонних справ республіки і офіси телецентру. Хвиля насильства в столиці не спадає, незважаючи на комендантську годину - по вулицях рухаються посилені військові патрулі в супроводі бронетехніки.
Напередодні Мубарак виступив зі зверненням до нації. Єгипетський лідер заявив про готовність проводити економічні та політичні реформи в країні і розпустив уряд. Передбачається, що члени нового кабінету міністрів будуть названі в суботу, 29 січня.
Проте це не зупинило демонстрантів. На вулиці Каїра сьогодні знову вийшли кілька сотень людей з вимогою відставки Президента.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас