Сильні й дуже активні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сильні й дуже активні

Фондовий ринок
1894
В кінці 2010 року російського капіталу в банківській системі стало менше: група "Ренесанс Капітал" продала свій дочірній банк в Україні (бренд "Ренесанс Кредит"). Покупцем виступила група СКМ Рината Ахметова. Швидше за все, росіяни просто загрузли в проблемних боргах у себе на батьківщині, а тому продаж української дочки виявиdся для них єдиним правильним рішенням. А СКМ угода дозволить вийти на ринок дрібного кредитування - фінінститут ПУМБ, який належить групі, цим не займався. До того ж, банки після кризи коштують не дуже дорого: навряд чи "Ренесанс Кредит" пішов до СКМ більш ніж за два капітали.
Тепер на ринку споживчого кредитування залишився лише один спеціалізований російський банк - "Російський Стандарт". Однак конкурувати з ним будуть більш універсальні гравці: в цьому році майже всі російські дочки мають намір розвивати програми споживчого кредитування. Такий крок логічний: російські фінустанови в Україні, які встояли під час кризи за рахунок підтримки материнських структур, активно боролися за корпоративних клієнтів, приділяючи увагу на роздрібному ринку лише депозитними лінійкам і точковим програмами довгострокового кредитування. Але очікується, що 2011-й стане роком стабільного зростання економіки, і всі вони готові поборотися за шматок роздрібного пирога.
Криза зростання не перешкода
Здавалося, в кризу найбільше постраждав Промінвестбанк (ПІБ). Однак саме в кінці 2008-го він отримав стратегічного інвестора, корпорацію ВЕБ, яка привела до фінустанови новий топ-менеджмент, підкріпивши високі здібності топів масштабним вливанням капіталу. З осені 2008 року статутний капітал банку зріс більш ніж у 26 разів. Наростили капітал та інші російські дочки, хіба що акціонери банку "Петрокоммерц-Україна" вважали за краще залишити все, як є: маленькому корпоративному фінінституту зі стійкою клієнтурою немає потреби рости, а кризові роки завдяки непоганому кредитному портфелю він пережив досить спокійно.
А ось іншим росіянам довелося несолодко через проблемні активи. Кардинальні зміни пережив ПІБ. Після приходу нових акціонерів йому довелося повністю переглянути структуру витрат, провести інфраструктурну реструктуризацію, зменшити мережу відділень з 861 до 294 точок. Майже вдвічі був скорочений персонал - з 12,6 тис. до 7,5 тис. осіб. "Ми максимально оптимізували витрати. У 2009 році знизили витрати на 41 мільйон доларів, оптимізація тривала й у 2010-му", - відзначає голова правління Промінвестбанку Віктор Башкіров.
За його словами, була проведена складна робота з простроченою заборгованістю - кредити реструктуризовані більш ніж на мільярд доларів. Боротися з неплатниками було життєво необхідно - негативно класифіковані позики в портфелі банку сягали 22%. "Триста мільйонів доларів у кредитному портфелі - будівельники. Вони сильно постраждали. Житло продавалося на рівні котловану, і забудовники активно позичали в рахунок майбутніх надходжень. А доходів не стало, і котловани стоять", - говорить Башкіров. Але підтримка материнського капіталу дозволила і в кризу видавати нові позики. Оскільки банк на 90% корпоративний, кредитували юридичних осіб. За два роки портфель вдалося наростити більш ніж на 23%.
Великі установи ВТБ Банк і Альфа-Банк (Україна) судяться з недбалими клієнтами. Варто тільки пригадати скандали навколо суду ВТБ Банку з готелем "Централь" і компанією МКС або розгляд Альфа-Банку з компанією "Союз-Віктан". Оскільки обидві фінустанови активно кредитували населення, то і з цими клієнтами виникли суттєві проблеми. Втім, все це не завадило банкам продовжувати кредитувати під час кризи.
БМ Банк прийшов на ринок України в 2006 році і до початку кризи встиг наростити кредитний портфель до 1,72 млрд гривень. "На жаль, в Україні виявилася низька культура обслуговування і повернення боргів. Половина проблемних позичальників - ті, хто не бажає віддавати борги, хоч у них для цього є можливість", - вважає голова правління БМ Банку Віталій Ломакович. Він повідомив, що банк, як і інші його російські фінінститути, не зупиняв кредитування. Щоправда, заради зниження ризиків довелося відмовитися від споживчих кредитів під заставу нерухомості й землі, ломбардного кредитування, інвестиційних проектів та кредитування проблемних галузей - наприклад, будівельників.
Операція з придбання Сбербанком Росії банку "НРБ-Україна" завершилася в 2008-му. І хоча дочка Сбербанку не встигла досягнути високого рівня розвитку, з настанням кризи проблемні активи все-таки доставили чимало клопоту. Справа в тому, що фінінститут був проданий з неякісним кредитним портфелем. Серед проблемних позичальників опинилися і юридичні, і фізичні особи. "Ми залучили субординований борг від материнського банку на 52 мільйони доларів. Крім того, отримана банківська гарантія в розмірі 225 мільйонів доларів на покриття можливих втрат за кредитами. Крім того, для нас відкрита кредитна лінія на кілька сотень доларів для використання в поточній діяльності, без обмежень в межах ліміту", - відзначає перший заступник голови правління ПАТ "Дочірній банк Сбербанку Росії" Олександр Ведяхін. За його словами, у портфелі кредитів, виданих з 2009 року, немає простроченої заборгованості. Тоді як за старими позиками тривають суди і реструктуризація.
Сбербанк Росії в Україні протягом останніх двох років активно будував мережу - сьогодні кількість відділень становить 80 точок, банк представлений у всіх регіонах нашої країни. Для фінустанови було важливіше завоювати сектор корпоративних клієнтів, тому фізособам банк пропонував тільки грошові перекази і депозити. І на ринку депозитів населення, і на ринку кредитування юросіб фінінститут досяг успіху - пасиви зросли в 4,6 рази, а кредитний портфель - в 3,3 рази.
На відміну від інших банків з російським капіталом банк "Російський Стандарт" - це спеціалізована роздрібна фінустанова, і в кризу банку довелося призупинити кредитування, втрачаючи відсоткові доходи. Але підтримка материнського банку, який збільшив капітал більш ніж у три рази, дозволила фінінституту утриматися на плаву. До речі, це єдиний банк, який придбав минулого року дорогу офісну будівлю в центрі Києва. На думку експертів, вартість угоди перевищила п'ять мільйонів доларів.
Куди вони йдуть
Жоден з банків з російським капіталом не має наміру зупинятися на досягнутому, і в планах на 2011 рік - активне нарощування кредитного портфеля як юридичних, так і фізичних осіб. Крім того, росіяни готуються до агресивного кредитування малого і середнього бізнесу. Втім, для Промінвестбанку основним залишиться сегмент крупних корпоративних клієнтів. "Наша стратегія - відображення стратегії ЗЕБу. Історично ми - індустріально орієнтований банк і сьогодні присутні у всіх галузях - АПК, металургія, вугілля, хімія, роздрібна торгівля, будівництво. І фінінститут збереже цю спрямованість", - наголошує Віктор Башкіров. Серед найбільших клієнтів банку - підприємства "Сумихімпром", "Запоріжтрансформатор", "Укртрансгаз", група "Гірські машини". Башкіров визнає, що одне з головних завдань банку - підтримка компаній, бізнес яких пов'язаний з РФ. У нинішньому році фінустанова збирається розпочати кредитування в рублях, готує програми бланкового споживчого кредитування, а також надання позик для малого і середнього бізнесу. Керівництво банку запевняє, що до кінця року зростання портфеля кредитів юросіб перевищить 15%.
Як і для ПІБу, для Дочірнього банку Сбербанку Росії величезне значення мають російські компанії - їх у портфелі фінінституту приблизно 35%. У планах банку - розвиток універсального фінустанови. "Наша стратегія розвитку до 2014-го передбачає перетворення банку в сервісну компанію з обслуговування як корпоративних, так і приватних клієнтів, у тому числі малого та середнього бізнесу", - говорить Олександр Ведяхін. У цілому в 2011 році Сбербанк Росії в Україні має намір наростити кредитний портфель за юридичним та фізичним особам до 13,8 млрд гривень, тобто майже подвоїти його. Сьогодні фінустанова обслуговує великі приватні корпорації, державні монополії (наприклад, держадміністрацію "Укрзалізниця"), декілька обленерго. З листопада 2010-го банк повернувся на ринок кредитування фізосіб з програмами іпотечного та автокредитування. У нинішньому році він запропонує клієнтам кредитні картки та споживчі кредити, а також відкриє 50 відділень, збільшивши мережу до 130 точок. Його стратегічна мета - до 2014-го увійти до десятки найбільших фінінститутів. І не виключено, що через три роки для обивателя поняття "ощадкаса" буде як і раніше асоціюватися з Сбербанком.
ВТБ Банк і Альфа-Банк (Україна) у нинішньому році продовжать розвиватися як універсальні банки. "Для роздрібних клієнтів ми вже в 2010-му запропонували кредити готівкою, овердрафти за зарплатними картками, автокредити. Плануємо вийти на ринок споживчого кредитування, на якому вже були в лідерах в докризовий період. За підсумками року фінінститут очікує зростання кредитного портфеля приблизно на 15 відсотків", - відзначає старший радник Альфа-Банку (Україна) Роман Шпек. Він повідомив, що в портфелі банку чимало клієнтів з російським корінням, однак фінустанова не акцентує увагу на цих компаніях, вважаючи, що походження компанії не має великого значення. "Ми універсальний банк, і готові обслуговувати як російську компанію, так і українську, а також будь-яку іншу. Саме фінансовий стан потенційних позичальників має бути визначальним для прийняття ризиків банком", - говорить Шпек. Найбільш цікавими для кредитування фінінститут вважає державні компанії, сільське господарство, торгівлю, а також нафтогазову галузь та енергетику.
ВТБ Банк в 2011 році має намір кредитувати підприємства енергетичного сектора, а також підприємства, що мають стосунок до дорожнього будівництва або гірничо-металургійному комплексу. "Можлива робота і з підприємствами сільськогосподарської галузі, є певні плани щодо поглиблення співпраці з компаніями машинобудівної галузі. Не перестанемо працювати і з державними підприємствами, яким у 2010-му було видано позик більш ніж на 300 мільйонів доларів", - пояснюють у банку. За роздробі ВТБ Банк буде боротися за частку ринку автокредитування та іпотеки.
А от для БМ Банку ключовим у цьому році стане сегмент малого та середнього бізнесу. У цілому стратегія фінустанови буде універсальною - тобто присутність у всіх сегментах бізнесу. Цей банк також не акцентує увагу на російських компаніях. "Ми розвивалися не в прив'язці до експортно-імпортному потоку, а до того, кого ми можемо переманити на висококонкурентному ринку. Нам потрібні платоспроможні клієнти незалежно від країни походження. Українських компаній з російськими інвестиціями в нас близько п'яти відсотків у портфелі корпоративних клієнтів", - повідомив "Експертуі" Віталій Ломакович.
Незмінною залишиться стратегія банку "Російський Стандарт". У його планах - активна робота на ринку споживчого кредитування, де він буде конкурувати з такими спеціалізованими гравцями, як "Платинум Банк", "Ренесанс Кредит" і "Дельта", а також великими універсальними фінінститутами.
У 2011 році на банківському ринку наступить ера цінового демпінгу: якщо в кризу банки боролися за якісних корпоративних позичальників, то зі зниженням вартості пасивів на перший план вийде боротьба за прибутковий роздрібний сегмент. І тут російським фінустановам буде дуже складно конкурувати із західними гігантами, адже їхній головний козир - постійне потужне підживлення капіталом, як це було в кризу - перестане бути вирішальною перевагою. На перший план вийдуть умови обслуговування клієнтів, мережа та сервіс.
Стратегія розподілу
Віталій Шапран, головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг"
- Переваг у російських банків немає. Точніше, вони такі ж, як і у будь-якого іншого фінансового інституту з іноземним капіталом, - зовнішня підтримка, однак і вона обмежена тимчасовим горизонтом в п'ять-сім років. Якщо в Росії не відновиться швидке економічне зростання, то, найімовірніше, вже через кілька років своїм дочкам в Україні російські держбанки таку підтримку, як зараз, робити не зможуть.
Думаю, найбільш агресивна стратегія на нашому ринку в групи "Альфа". У неї найбільш успішна модель бізнесу в Україні, вона вміє працювати з проблемними активами на відміну від своїх державних колег.
Стратегію російських держбанків я назвав би стратегією розподілу грошей, їхня кредитна політика досить примітивна. На мою думку, росіяни не зможуть претендувати на більшу частку ринку, ніж зараз, адже на українському банківському ринку їм доводиться конкурувати з такими групами, як BNP Paribas, Credit Agricole, Commerzbank, Deutsche Bank.
Частка ринку росіян буде впевнено зростати
Ростислав Кравець, керуючий партнер юридичної компанії "Ольга Демченко і партнери"
- Основні переваги російських гравців полягають у можливості серйозних фінансових вливань в українські дочки, а також лояльне ставлення Національного банку України до деяких "витівок" на ринку депозитів. Яскравий приклад - запровадження комісії в розмірі 12 відсотків за поповнення депозитного рахунку (так званого вільного вкладу) ВТБ Банком і гробове мовчання українського центробанку з цього приводу.
Найбільш агресивні на ринку, на мій погляд, ВТБ Банк і Альфа-Банк (Україна). При цьому якщо діяльність першого більше спрямована на корпоративний сектор, то другий захопив значну частку кредитування малого і середнього бізнесу, а також роздрібного кредитування.
Російські банки мають досить високий поріг стійкості. І криза це підтвердила. Упевнений, фінустанови з російським капіталом будуть поступово збільшувати свою присутність як у корпоративному, так і в роздрібному кредитуванні. А у випадку розвитку спільних з РФ проектів, безсумнівно, рахунки відповідних підприємств будуть переведені в один з російських банків, представлених в Україні.
Нестрашні агресори
У 2010-му банки з російським капіталом були чи не головними ньюсмейкерами ринку. Хоча б тому що вони активно кредитували українську економіку. Попереду всіх був, звичайно ж, ВТБ Банк, російський власник якого надав нашій країні короткостроковий кредит (бридж) на два мільярди доларів. Цей борг, як і раніше, не погашено, але росіяни вже готові розширювати співробітництво з Міністерством фінансів - відповідний протокол про наміри минулого тижня підписали профільний міністр Федір Ярошенко та президент-голова правління ВТБ Банку Андрій Костін.
Українська дочка теж активно фінансує держава в особі держкомпаній начебто НАК "Нафтогаз України", "Чорноморнафтогазу" та інших. Але при цьому банк не дає про себе забути й пересічному українцю: то масованою рекламною кампанією, то щедрістю в роздрібному кредитуванні. Дочірній банк Сбердбанку Росії також привертав до себе увагу. Його відділення множилися, як гриби після дощу, з'являючись часом у найнесподіваніших місцях. Банк фінансував вугільну та енергетичну галузі. Крім того, він відзначився такою роздрібною послугою, як іпотечні та автокредити в рублях.
Дочки інших російських державних інститутів - Промінвестбанк (ВЕБ) і БМ Банк (його материнська структура контролюється урядом Москви) теж були дуже активні. Причому Сбербанку та Промінвестбанку така активність обходилася особливо дорого. За підсумками дев'яти місяців 2010-го збитки цих банків становили 1,48 і 0,59 млрд. гривень відповідно.
Політика Альфа-Банку відрізнялася від політики дочок держбанків. Цей фінінститут був обережний і з роздрібними кредитними програмами вийшов на ринок тільки до кінця року. Крім того, Альфа-Банк (Україна) якщо і з’являвся в інформаційних стрічках, то більше в зв'язку з кадровими перестановками та судовими позовами, пов'язаними з невиконанням зобов'язань позичальниками. Обережність стосовно нових клієнтів і твердість до старих допомогли Альфа-Банку за підсумками січня-вересня вийти на невеликий прибуток.
Жорсткість відносно позичальників і політика вилучення застав - спільна риса державних і недержавних російських банків. Так, у власність Альфа-Банку в 2009-му перейшов Донецький електрометалургійний завод, який не зумів повернути борг. ВТБ Банк прославився гучними розглядами з донецьким готелем "Централь" і яєчним IPO-шником "Авангардом". Така кредитно-заставна політика фінустанов з російським капіталом неодноразово ставала темою дискусій. Мовляв, такі банки - чи не загроза незалежності України.
У цілому розмови про те, що банки є інструментом політичної та економічної експансії Росії, те саме що конспіративним теоріям про причетність до всіх бід світу Федеральної резервної системи США. Російський банківський бізнес патріотичний (наприклад, в групі ВТБ з гордістю розповідають про професіоналів, які проміняли насиджені місця в одному із західних інвестбанків на можливість побудувати національний інвестбанк, тобто VTB Capital), але меркантильний. І нехай деякі російські держбанки більш агресивні і більше витрачають на імідж, вони роблять це заради однієї мети - отримання прибутку. Приміром, Дочірній банк Сбербанку Росії погрожує вийти на позитивний фінрезультат вже в нинішньому році. І своєю агресивною кредитною політикою російські банки надали українцям швидше добру послугу - подали приклад західним групам, які боялись України як вогню.
Проте українським регуляторам варто задуматися про те, що частка банківських активів, контрольованих росіянами, набагато більша, ніж частка французьких, італійських чи німецьких банків. Це означає, що стабільність банківської системи нашої країни надто сильно залежить від окремо взятої і далеко не найрозвиненішої держави, хай і дуже близької. Але ринок почне потихеньку виправляти ситуацію. В умовах економічного підйому і жорсткості конкуренції росіянам буде складно залишатися першими.
Наталія Богута
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас