Портфелі нерезидентів порожніють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портфелі нерезидентів порожніють

Казна та Політика
1149
З балансів 10 найбільших банків за минулий рік, що є в розпорядженні Комерсант-Україна, випливає, що установи по-різному вирішували свої проблеми. Банки, якими володіють європейські фінансові групи, практично не кредитували і скорочували свої портфелі позик. Найбільше падіння кредитного портфеля відбулося у французького УкрСиббанку (-7,82 млрд грн). Наступним за зменшення позик став угорський ОТП Банк (-7,19 млрд грн), потім - австрійський "Райффайзен Банк Аваль" (-5,98 млрд грн) і італійський Укрсоцбанк (-4,65 млрд грн).
Економіку фінансували установи з національним капіталом. Феноменальний приріст портфеля показав ПриватБанк, що належить Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову (+26,52 млрд грн). Кредитували також державний Укрексімбанк (+3,3 млрд грн) і банки, контрольовані російським урядом, - ВТБ Банк (+3,87 млрд грн) і Промінвестбанк (ПІБ; +1,71 млрд грн). Проти тенденції розвивалися український державний Ощадбанк (рік завершив скороченням кредитного портфеля на 53,9 млн грн) і російський приватний Альфа-банк (-2,67 млрд грн).
ПІБ вдалося вирватися в лідери кредитування, навіть незважаючи на списання в кінці року неповоротних активів на рекордні для українського ринку 3,9 млрд грн. "Якби ми не провели цю операцію, то ви побачили б інший приріст кредитів, - заявив член правління ПІБ Владислав Кравець.- Щоб зрозуміти, скільки ми інвестували в економіку, варто враховувати і списані активи". Таким чином, чистий приріст кредитів ПІБ склав 5,62 млрд грн. Значну суму списав УкрСиббанк (806,2 млн грн), інші банки майже не очищали свої баланси від поганих кредитів.
Учасники ринку не здивовані такою динамікою кредитних портфелів, відзначаючи, що банки з європейськими акціонерами виявилися більш консервативні і менш мобільні. Установи стежили за адекватним погашенням кредитів, не піклуючись про своєчасний запуск нових кредитних програм. "Західні банки ніхто не квапив, йшло осмислення процесів, що відбуваються, - сказав член правління ОТП Банку Михайло Кузьмін.- Цей рік був витрачений на освоєння уроків кризи". Фінансисти констатують, що приріст активів Укрексімбанку стався завдяки кредитуванню держпідприємств, а російські установи використовували політичну ситуацію і дешеві ресурси уряду РФ для збільшення частки ринку. "Зараз досить конкурентним є корпоративний сегмент, - зазначив голова правління ВіЕйБі Банку Петро Барон.- І найбільш агресивні на цьому ринку російські державні банки".
У всіх закладів, крім ПриватБанку, портфель знижувався передусім за рахунок повернень позик фізичними особами. Банкіри вважають, що ПриватБанк також кредитував підприємства групи. "Ми, звичайно, кредитуємо довгострокові програми і видаємо короткострокові позики для фінансування обігових коштів, але кредитування корпоративних клієнтів у нас не таке вже велике, - заявив Ъ перший заступник голови правління Приватбанку Володимир Яценко.- Мабуть, таке зростання портфеля сталося більшою мірою за рахунок курсової різниці. Наша динаміка кредитування завжди пов'язана з ринком". Фінансисти вважають, що динаміка кредитування цього року докорінно не зміниться, але іноземні банки збалансують портфелі. "Ми не дуже поспішаємо і присвячуємо час навчання мережі роботі по-новому, - сказав Михайло Кузьмін.- У минулі роки була конкуренція за нішу. Зараз же конкуренція йде в області рентабельності бізнесу, а не його обсягів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас