Продаж гречки в Україні стримується через посилення контролю за її ціною з боку держави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продаж гречки в Україні стримується через посилення контролю за її ціною з боку держави

Аграрний ринок
538
Виробники гречаної крупи стримують її продаж через заходи державних контролюючих органів, що вживаються для недопущення зростання цін на неї, повідомляють експерти ринку.
"Гречка в Україні є, але зважаючи на посилення контролю за її продавцями останні змушені торгувати нею напівлегально, нагнітаючи ажіотаж", - йдеться в повідомленні Української аграрної конфедерації (УАК).
За інформацією конфедерації, ринок гречаної крупи поступово йде в "тінь". Як вказано в повідомленні, на вітринах оптових баз переважно вартість гречки не вказується, але з-під прилавка дрібнооптову партію гречаної крупи можна придбати за ціною, що досягає 18 грн за кілограм.
"Краще не торгувати, ніж звітувати перед контролюючими органами", - цитує УАК торговців.
За даними компанії "АПК-Інформ", декілька великих виробників гречаної крупи і зовсім припинили її продаж. Як відзначають експерти, в даний час від продавців вимагають відвантажувати крупу з підприємства не дорожче ніж по 13 тис. грн/тонна, щоб ціни в роздробі були не вище 14 тис. грн/тонна. При цьому закупівельна ціна на зерно гречки в Україні становить мінімум 11-12 тис. грн/тонна.
"При такому розкладі вартість крупи має становити близько 18-19 тис. грн/тонна на умовах франко-склад продавця", - прокоментував "АПК-Інформу" ситуацію представник однієї з компаній-виробників гречаної крупи.
Як повідомлялося, з другого півріччя 2010 року в країні спостерігалося зростання цін на гречку, викликане дефіцитом внутрішнього ринку.
У результаті скорочення посівних площ під гречкою в Україні в останні роки спостерігається істотне скорочення пропозиції цієї культури. У 2010 році виробництво гречки, на думку експертів, склало 133 тис. тонн, а її залишки на 1 липня 2010 року становили лише 8,4 тис. тонн проти 29,5 тис. тонн роком раніше. При цьому загальний попит на гречку в 2010/2011 маркетинговому році уряд України раніше оцінював в 214 тис. тонн, у тому числі 183 тис. тонн - для споживання населенням.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас