Битва за Москву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Битва за Москву

Фондовий ринок
1239
Сьогодні ВТБ може домогтися контролю над Банком Москви - поки управлінського. Рада директорів Банку Москви затвердить кандидатів до ради, які будуть винесені на збори акціонерів 21 лютого. У списку 10 кандидатів від держбанку, включно з його президентом Андрієм Костіним, який може очолити раду, і його першим заступником Михайлом Кузовлевим, якого ВТБ висуне на пост президента Банку Москви.
Сьогоднішнє засідання ради директорів буде присвячене виключно формуванню нового складу ради, розповіло джерело, близьке до Банку Москви. На порядку всього два пункти: розпуск ради і висунення кандидатів до нового складу.
Своїх кандидатів могли пропонувати акціонери, які володіють не менше ніж 2% акцій. Їх у банку шість. У списку 29 кандидатів на 15 місць, сказав представник Банку Москви, відмовившись від інших коментарів.
Місто висунуло двох співробітників мерії, 2-3 незалежних і близько 10 кандидатів від ВТБ, розповідає джерело, близьке до ВТБ, і підтверджує джерело, близьке до Банку Москви.
Від мерії висунуті віце-мер Андрій Шаронов та керівник департаменту майна Наталія Сергуніна, говорить джерело, близьке до мерії. Джерело, близьке до ВТБ, розповіло, що держбанк має намір зберегти незалежних директорів. Це ректор Фінансової академії Михайло Ескіндаров і її професор Михайло Царьов.
Кандидати від ВТБ - в основному члени правління на чолі з Костіним: Кузовлєв, Катерина Петелина, Герберт Моос, говорить один зі співрозмовників "Ведомостей". Обговорювалося також внесення до списку президента "ВТБ 24" Михайла Задорнова.
Хто стане головою нової ради, поки не зрозуміло (зараз це екс-представник Москви в Раді Федерації Олег Толкачов). Ймовірно, що ним буде Костін, говорить чиновник мерії, додаючи, що вибір зробить ВТБ. "Якщо я кудись входжу, я вважаю, що я це зроблю", - говорив Костін в Давосі. Він найбільш ймовірний кандидат, але він ще не ухвалив рішення з цього питання і раду Банку Москви може очолити Задорнов або хтось ще, каже чоловік, знайомий з планами ВТБ. Спочатку ВТБ треба придбати банк, а вже потім думати про кадри, угода в держбанку "ще не в кишені", говорить співрозмовник "Ведомостей", відзначаючи, що акціонери можуть і не проголосувати за кандидатів від ВТБ: "В раді народ відв'язав - більшою мірою [люди] звільнені з московського уряду".
У разі успішної операції у ВТБ вже є кандидат на місце президента Банку Москви: за словами співрозмовників "Ведомостей", близьких до ВТБ і мерії, це Кузовлєв.
Питання про припинення повноважень нинішнього одноосібного виконавчого органу Банку Москви (його президента Андрія Бородіна) рада директорів розгляне 28 січня, щоб вирішити, чи включати це питання до порядку денного зборів акціонерів - але не найближчого, яке відбудеться 21 лютого, а наступного, повідомляла прес-служба Банку Москви. Бородін також великий акціонер банку: він і його радник Лев Алалуев розкрили, що володіють більше 20% акцій.
Прес-служба ВТБ від коментарів відмовилася. Зв'язатися з представниками мерії не вдалося.
Костін входить до ради директорів 11 компаній, в 6 з них він є головою ("ВТБ Північний Захід", "ВТБ 24", "ВТБ капітал", "Холдинг ВТБ капітал ай-бі", "Холдинг ВТБ капітал" і український "ВТБ банк").
Банк Москви - комерційний банк. Основні власники: уряд Москви (46,48%), Андрій Бородін і Лев Алалуев (20,32%), компанії Столичної страхової групи (17,32%), GCM Russia Opportunities Fund (6,41%), Goldman Sachs (3 , 88%), Credit Suisse (2,77%). Капіталізація - 183,8 млрд руб. Фінансові показники (МСФЗ, III квартал 2010 р.): активи - 958 млрд руб., капітал - 117 млрд руб., прибуток - 8,8 млрд руб.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас