Медведєв розкриває банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв розкриває банки

Казна та Політика
1545
Як стало відомо РБК daily, президент Росії Дмитро Медведєв дав вказівку ФСБ, МВС і Генпрокуратурі звернути пильну увагу на операції власників банків з їх активами. Так глава держави відреагував на відправлений йому в грудні минулого року лист голови Банку Росії Сергія Ігнатьєва, в якому він представив схеми маніпуляцій активами Межпромбанка, Слов'янського банку, Традо-банку і Петрофф-банку.
Рівень зловживань з боку власників і керівництва Межпромбанка, Слов'янського банку, Традо-банку і Петрофф-банку виявився настільки безпрецедентним, що глава ЦБ Сергій Ігнатьєв зважився повідомити про них президенту Росії. Як повідомило джерело РБК daily, близьке до прокуратури, днями на ім'я генпрокурора Юрія Чайки надійшов лист з адміністрації президента з резолюцією Дмитра Медведєва на звернення до нього Ігнатьєва. Президент країни зажадав "в короткі терміни виявити" всіх осіб, які можуть бути причетні до афер з майном банків, і вжити заходів для припинення таких махінацій надалі. Помічник президента Аркадій Дворкович підтвердив РБК daily факт доручення Дмитра Медведєва силовикам, але підкреслив, що в ньому був відсутній конкретний перелік банків.
За словами співрозмовника РБК daily, у своєму листі до президента Сергій Ігнатьєв докладно описав виявлені Банком Росії махінації з майном Межпромбанка, Слов'янського банку, Традо-банку і Петрофф-банку, в яких ліцензії були відкликані у жовтні-грудні 2010 року. Листу передувала зустріч Ігнатьєва з Юрієм Чайкою, на якій голова ЦБ особисто повідав про всі порушення банкірів, у яких вбачається склад злочину. Ще раніше глава Центробанку звернувся в правоохоронні органи з проханням перевірити, чи не вбачаються у діяльності керівництва Межпромбанка ознаки навмисного чи фіктивного банкрутства кредитної організації. Реакція Генпрокуратури на звернення поки не відома.
"Крім Генпрокуратури президент країни дав аналогічну вказівку ФСБ і МВС, - підкреслило джерело РБК daily в Генпрокуратурі. - Наприклад, якщо буде виявлена причетність Сергія Пугачова до висновку майна з Межпромбанка або доведення банку до банкрутства, стосовно нього може бути порушено кримінальну справу" . До слова, Пугачов на початку року достроково позбувся крісла сенатора від Республіки Тува, яке він посідав без малого десять років, офіційний же термін його повноважень закінчувався у квітні 2012 року.
Межпромбанк, підконтрольний сім'ї Пугачова, заборгував ЦБ майже 32 млрд руб., отриманих у вигляді заставних кредитів. Згодом ці кредити були переведені в розряд забезпечених, але досі ЦБ не може звернути стягнення на заставлене майно - акції Балтійського заводу, "Північної верфі" та конструкторського бюро "Айсберг", які також були підконтрольні сім'ї Пугачова.
Петрофф-банк з групи компаній "Бородіно", контрольованої Тиграном Нерсісяном, заборгував ЦП значно менше - трохи більше 1 млрд руб., але і в цьому випадку перспектива повернення боргу дуже туманна, хоча формально беззаставний кредит Петрофф-банку в свій час також був переведений в розряд забезпечених - під заставу акцій Савелівського машинобудівного заводу.
Традо-банк позбувся ліцензії за невиконання законів, а також нездатність задовольнити вимоги кредиторів за грошовими зобов'язаннями. Традо-банк разом зі Слов'янським банком, Донбанком і банком "Монетний двір" складав основу фінансово-промислової групи, підконтрольної бізнесменові Матвію Урину.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас