Нафта пішла в Білорусь на російських умовах? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта пішла в Білорусь на російських умовах?

Енергетика
954
Відсутність поставок російської нафти, яка закінчилась 25 січня в Білорусі, протягом більш ніж трьох тижнів пояснюється торгом суб'єктів господарювання, впевнені незалежні експерти. Завершився він, впевнені аналітики, ухвалою білоруською стороною умов поставок нафти, які влаштовували російські компанії. Однак не виключено, що ці умови найближчим часом знову можуть бути переглянуті.
Триразове зростання премій
Офіційно умови нового нафтової угоди між Мінськом і Москвою не розголошуються. Однак завдяки досягнутим домовленостям, поставки російської нафти на білоруські НПЗ, припинилися 1 січня, 25 січня знову відновилися. У результаті вдалося уникнути зупинки Мозирського і Новополоцького нафтопереробних заводів через брак сировини.
Як зауважує економічний оглядач газети "Білоруси і ринок" Тетяна Маненок, сторони торгувалися практично місяць, умови і позиції поставок в ході переговорів змінювалися дуже часто. Тому заявляти про те, що сьогодні остаточно зрозуміло, як буде поставлятися нафта в Білорусь протягом поточного року - складно, вважає Маненок.
Відомо лише, що основні суперечки велися з приводу того, яку премію будуть отримувати російські постачальники нафти в Білорусь, щоб компенсувати свої витрати на її перекачування до НПЗ. Як відзначає Тетяна Маненок, така премія, за даними з різних джерел, становитиме тепер від 40 до 46 доларів за транспортування тонни нафти. До 2011 року премія становила приблизно 10-11 доларів за тонну.
Компенсація дотацій
Причини практично чотирикратного збільшення розміру премії російським постачальникам незалежні економісти пояснюють по-різному. Як вважає колишній голова Нацбанку Білорусі Станіслав Богданкевич, Росія хоче знизити дотації, які вона дає Білорусі, скасувавши мита на експорт сирої нафти в країну.
Нагадаємо, що керівництво Росії та Білорусі в рамках формування Єдиного економічного простору домовилося про постачання сирої нафти на білоруські НПЗ без сплати експортного мита. За словами російського прем'єр-міністра Володимира Путіна, дотація білоруської економіки в результаті цього складе понад 4 мільярдів доларів на рік.
Мільярд для олігархів
Однак керівник аналітичного центру "Стратегія" Леонід Заїко впевнений, що останній нафтовий конфлікт знаходиться поза сферою міждержавних відносин. Це був звичайний торг суб'єктів господарювання, вважає експерт, висловлюючи думку, що великі російські компанії не бажали торгувати з Білоруссю "просто так".
Результативність переговорів для росіян, на погляд Заїко, свідчить про те, що "білоруські директора торгуватися не вміють". Хоча, згідно з офіційною позиції білоруського концерну "Белнефтехим", "сторони пішли на взаємні поступки і уклали договір на взаємовигідних умовах".
Втім, на погляд Тетяни Маненок, досягнуті в січні домовленості з приводу умов поставок російської нафти до Білорусі, швидше за все, носять тимчасовий характер і можуть найближчим часом уточнюватися і переглядатися. Торг за російську нафту не закінчився.
Андрій Алехнович
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас