За фінкризу відповідальні ФРС, уряд США і Уолл-стріт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За фінкризу відповідальні ФРС, уряд США і Уолл-стріт

Казна та Політика
694
Фінансова криза в США сталася внаслідок того, що уряд і Уолл-стріт проігнорували всі попереджальні фактори і не впоралися з управлінням ризиками, говориться в черговій проміжній доповіді державної комісії з розслідування причин кризи 2008-2009 років. "Ніхто не бачив наближення (кризи), тому нічого не було зроблено. Якщо ми не засвоїмо цей урок, все може повторитися знову", - відзначається у звіті.
На думку авторів доповіді, персональна відповідальність за кризу лежить на адміністраціях Джорджа Буша-молодшого і Білла Клінтона, а також нинішньому і попередньому главах Федеральної резервної системи (ФРС). Чинний глава Мінфіну США Тімоті Гейтнер також несе певну відповідальність за подію, вважають члени комісії.
Укладачі документа перераховують численні "застережливі фактори", які були проігноровані: лавиноподібне зростання обсягу субстандартного іпотечного кредитування, невиправдане зростання цін на нерухомість, активність Уолл-стріт з перепродажу боргів з іпотеки та поширення "ризикованих" фінансових продуктів. "Сукупність надмірних обсягів запозичення, ризикованих інвестицій і брак прозорості привели фінансову систему до кризи", - говориться в документі.
Комісія також розкритикувала політику саморегулювання ринків і банківської сфери, яку американські регулятори проводили до кризи. Головним ідеологом такої політики був екс-глава ФРС Алан Грінспен.
Експерти погоджуються в думці, що однією з головних безпосередніх передумов кризи стала відмова ФРС призупинити потік субстандартних іпотечних кредитів. "Федеральний уряд був єдиним, хто міг ввести більш високі стандарти на іпотечне кредитування. Це уповільнило б потік угод, які стимулювали кризу", - наголошується в документі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас