Боротьба за три літери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боротьба за три літери

Фондовий ринок
1032
Втілювати свої амбіції в дизайні офісів люблять багато компаній, а гравці фінансового ринку в особливості. Наприклад, претензії фондових бірж на лідерство часто уособлюють бики. Поки що найвідоміша статуя цієї тварини розміщена поруч з Уолл-стріт у Нью-Йорку (символ Нью-Йоркської фондової біржі). Але Шанхайська і Варшавська фондові біржі, які набирають обертів, теж не хочуть відставати - будівлі обох майданчиків прикрашені скульптурами биків. У поляків також вражають скляні кабінети та гвинтові сходи, які ведуть до величезного табло з котируваннями. Всі ці деталі інтер'єру покликані нагадати відвідувачу, що він знаходиться не в зашкарублій держустанові, а в сучасному і динамічному фінансовому центрі. Нещодавно приватизована Варшавська фондова біржа (ВФБ) особливо пишається тим, що за підсумками вересня її обороти перевищили обсяги торгів цінними паперами на біржах Відня, Будапешта, Праги і Любляни разом узятих.
Розвитку майданчика сприяє і його популярність серед українських компаній. Цього року на ВФБ вже провели первинні публічні розміщення акцій (IPO) агропромисловий холдинг "Агротон" (54 млн доларів), виробник молока Milkiland (60 млн євро) і вугільна компанія "Садова Груп" (30,4 млн доларів). У 2011-му вийти на польську біржу мають намір групи "Агроліга", Geo Alliance Group (розвідка нафти і газу), аграрно-торгова компанія Valarsgroup. "Крім компаній з нафтогазового та аграрного секторів ми очікуємо і на кількох гравців з "нових" галузей", - інтригує виконавчий директор українського представництва ВФБ Андрій Дубецький.
Азійське диво
За 11 місяців нинішнього року польський фондовий ринок вийшов на друге місце в світі (після китайської Шеньчженя) за кількістю IPO-угод (81 транзакція на суму 4,8 млрд доларів). У міжнародному масштабі 2010-й можна назвати часом відновлення ринку первинних розміщень. Очікується, що за рік вдасться залучити більше 300 млрд доларів. Рекордним стане четвертий квартал, обсяги якого можуть бути порівнянні із вдалими періодами 2007 року.
Двигун такого відновлення - азійські ринки. Лідерами за обсягом угод IPO стали Гонконзька і Шеньчженська біржі. Причому на першому майданчику відбулася мегаугода року - найбільше в історії розміщення на 22,1 млрд доларів китайського держбанку Agricultural Bank of China. Великі IPO на Шанхайській фондовій біржі в третьому кварталі здійснили China Everbright Bank і порт Ningbo Port. Підйомом азійських фондових ринків скористалися також страхові компанії Dai-ichi Life Insurance Co Ltd (привернула 11,1 млрд доларів в Токіо) і Samsung Life Insurance Co Ltd (привернула 4,4 млрд доларів в Пусані).
Експерти впевнені, що найближчим часом Гонконг, Шеньчжень, Шанхай і Токіо збережуть свої позиції першості. Проте в жовтні у лідерів з'явився конкурент - об'єднана біржа ASX-SGX (Сінгапурська біржа купила Австралійську). Вона стане другою за оборотами біржею в Азійсько-Тихоокеанському регіоні з 2700 емітентами з 20 країн світу.
"Поки що розміщення відбуваються за принципом географічної близькості. Компанії з бізнесом у Європі розміщуються на європейських майданчиках, азійські компанії - на азійських біржах. Надалі варто очікувати на вирівнювання активності на різних майданчиках або виникнення нових світових фінансових центрів, які будуть однаково привабливі для великих транснаціональних компаній. Але середній і малий бізнес, як і раніше стане шукати нових інвесторів за регіональною ознакою", - говорить керівник відділу корпоративних фінансів і M&A компанії Ernst&Young Владислав Остапенко. Важливі тут і особливості фондових бірж. Приміром, на азійських ринках переважають індивідуальні інвестори (у Гонконгу їх близько 50%). Водночас в США приватних інвесторів до 20%, всі інші - інституційні. Останні найчастіше більш довгострокові у своїх поглядах і терплять під час волатильності ринку.
Для українських компаній азійські ринки поки залишаються закритими. "Для Азії цікавими, швидше за все, зможуть бути лише українські компанії гірничодобувного сектора і, можливо, технологічного машинобудування - авіабудування, енергетичні підприємства. До того ж не найкращий результат розміщення акцій ВАТ "Русал" на Гонконзькій фондовій біржі ще довго буде стримувати наших емітентів" , - розповідає директор інвестиційно-банківського бізнесу групи "Інвестиційний Капітал Україна" Володимир Демчишин. Через місяць після розміщення вартість акцій компанії "Русал" впала втричі.
Всіх контролює Америка
На заході головними фінансовими центрами залишаються Нью-Йоркська фондова біржа (NYSE) і Лондонська фондова біржа (LSE). За рівнем ліквідності американський майданчик перевершує британський, але вихід на неї іноземців обмежений американським законодавством (див. "Короткий курс IPO-географії"). Тому LSE більш популярна серед європейських компаній. До речі, у британців є свій тотем - хол біржі прикрашає величезна динамічна скульптура з кульок, рух яких сигналізує про початок торгів. Її поява стала маркетинговою відповіддю NYSE, відомою не тільки своїм атакуючим биком, а й старовинними дзвінком, що відкриває торги.
Американці давно намагаються посилити вплив у Європі. Так, біржа NASDAQ кілька років вела переговори про покупку LSE, але змогла купити тільки концерн OMX, до якого входять фондові біржі країн Скандинавії та Прибалтики. А NYSE Group чотири роки тому купила пан'європейський майданчик Euronext, обійшовши пропозиції Deutsche Börse (Франкфуртська фондова біржа).
І LSE, і Euronext потенційно цікаві великим українським компаніям. Цього року в Лондоні розмістилася агропромислова компанія "Авангард" (отримала 187,5 млн доларів за 20% акцій). Французька агрокомпанія AgroGeneration з активами в Україні продала 25% акцій за 12 млн євро на альтернативному ринку Alternext євро-американської біржі NYSE Euronext. За словами експертів, компанія зуміла продати свої акції в Парижі завдяки французькому корінню.
Невеликі і середні вітчизняні компанії обирають між Франкфуртською і Варшавською біржами. Правда, раніше популярна Deutsche Börse здає свої позиції на користь ВФБ. Вона вважається більш привабливою для приватного розміщення акцій. "Франкфуртська біржа втратила свою привабливість для компаній зі Східної Європи. У свою чергу, Варшава нарощує вплив у регіоні. Думаю, зараз це найбільш перспективна біржа з великим потенціалом до зростання, яка цікава, насамперед, компаніям зі Східної Європи з ринковою капіталізацією в 50-800 мільйонів доларів", - відзначає генеральний директор інвестиційної компанії (ІК) BG Capital Нік Піацца. Торік Deutsche Börse вела переговори про покупку контрольного пакету Варшавської фондової біржі, але сторони не зійшлися в ціні.
У листопаді Варшавська фондова біржа провела первинне розміщення власних акцій у себе на основному майданчику, продавши 64% акцій за 420 млн доларів.
У листопаді ВФБ здійснила первинне розміщення в себе на основному майданчику, продавши 64% акцій портфельним інвесторам за 420 млн доларів. Приватизувати біржу збиралися ще з 2004 року, але офіційно рішення про IPO польський уряд оголосив в 2008-му. Коли минулого року ВФБ почала співпрацювати з NYSE Euronext, експерти припустили, що вона і стане покупцем польської майданчика. Але подробиці відносин з американцями на ВФБ воліють не розкривати. "Наша співпраця сьогодні розвивається у двох напрямках. Один з них - технологічний. Другий - це різного роду бізнес-ініціативи. Звичайно, ми розраховуємо на отримання вигод від партнерства з точки зору нових лістингів, підвищення ліквідності, приєднання нових брокерів до наших ринків", - пояснює голова правління ВФБ Людвік Соболевський.
Новий торговий майданчик NewConnect поляки відкрили ще в серпні 2007 року. Після 136 лістингів компаній в першій половині 2010-го вона стала четвертою в Європі серед альтернативних ринків. Щоправда, говорити про окрему конкуренцію серед альтернативних майданчиків поки не доводиться. "Ринки та біржі дуже відрізняються за розміром і базою інвесторів, тому правильніше сказати, що лондонський альтернативний інвестиційний ринок (AIM) конкурує з основним майданчиком Варшавської фондової біржі", - вважає Владислав Остапенко.
Крім українських компаній полякам цікаві емітенти з Білорусі та Росії. Але білоруські компанії поки зволікають з IPO. А середні російські фірми обирають Франкфурт. Крім того, на російській фондовій біржі РТС запевняють, що кудись їхати вже немає необхідності - мовляв, IPO будь-якого обсягу вже можна здійснити в Росії. Росіяни вітають вихід і українських компаній, однак вони поки не розгорнули таку ж бурхливу діяльність з "підгортання" претендентів на IPO, як лондонський і варшавський майданчики.
На початку листопада рада директорів РТС затвердила стратегію підготовки біржі до IPO на своєму майданчику вже в 2011 році (за прикладом Варшави). Залучені кошти планують витратити на розширення бізнесу в країнах СНД, нові проекти в Україні та Казахстані, запуск нових біржових продуктів. До цього в Москві обговорювали декілька варіантів розвитку майбутнього російського фондового ринку. Спочатку йшлося про можливе злиття двох конкурентів ММВБ і РТС, пізніше з'явилася інформація про тристоронні переговори з Deutsche Börse для створення альянсу на противагу Лондону і Гонконгу. "Початок переговорів про можливе об'єднання двох російських бірж - це прояв глобалізації: ключова тенденція на світовому фондовому ринку. Вона зачіпає як загальносвітові майданчики, так і локальні", - відзначив фінансовий аналітик ІК Astrum Investment Management Сергій Фурса.
Корона на нашому боці
У найближчі два роки експерти очікують на зростання біржової активності. Більшість розміщень середніх українських компаній відбудуться у Варшаві, для великих гравців пріоритетним залишиться Лондон. Для розвитку азійського напрямку представники Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку недавно почали переговори з Комісією з регулювання цінних паперів Китаю та Гонконзькою фондової біржею. Мінімальна капіталізація компанії для розміщення на основному майданчику Гонконгу сьогодні становить 25,7 млн доларів (це в два рази більше, ніж потрібно, наприклад, на ВФБ).
Посилення конкуренції змусить біржі диверсифікувати свій бізнес - наприклад, майданчики, що спеціалізуються на торгівлі акціями, будуть прагнути розвивати напрямок облігацій та похідних цінних паперів. Триватимуть і процеси злиттів і поглинань, правда, серед невеликих і середніх бірж. Консолідація світових гігантів найближчим часом малоймовірна.
Займайте місця
Володимир Демчишин, директор інвестиційно-банківського бізнесу групи "Інвестиційний Капітал Україна"
"Істотний вплив на рішення про вибір майданчика має специфіка бізнесу, індустрія перспективи розвитку, а також регіональна присутність. Наприклад, якщо у компанії немає операційних інтересів в Китаї, розміщення на Гонконзькій фондовій біржі може бути нецікавим для тих інвесторів, які активно працюють на цьому майданчику.
Непрямим показником при виборі майданчика є індикативна вартість акціонерного капіталу компанії, оскільки у багатьох майданчиків є вимоги до частки компанії, яка повинна бути продана при розміщенні, або обсягом передбачуваної операції.
Після кризи більшість українських емітентів зацікавила можливість розміщення на Варшавській фондовій біржі, оскільки, будучи регульованим майданчиком, вона пропонує доступ до широкого кола традиційних міжнародних інвесторів, польських пенсійних фондів та спільного інвестування, а також до дуже активної групи рітейлових інвесторів. За необхідності кожен емітент відповідно до процедури "паспортизації" протягом 48 годин може отримати право лістингу на будь-якій європейській регульованій біржі, включно з Лондонською фондовою біржею.
Локальні біржі не виживуть
Людвік Соболевський, голова правління Варшавської фондової біржі
"Сьогодні ми спостерігаємо консолідацію світового фінансового ринку. І в майбутньому безсумнівними лідерами стануть глобальні фондові біржі. Водночас досі залишається прихильність до середніх фондових бірж. І я впевнений, що такий поділ на глобальні і невеликі майданчики буде залишатися. А ось суворо локальні біржі навряд чи виживуть.
У Західній Європі зараз три основні гравці - Лондонська фондова біржа, NYSE Euronext і NASDAQ OMX. Не менш сильними залишаються Віденський і Мадридський майданчики. У регіоні EMEA (Європа, Близький Схід, Африка) найбільші біржі - це ММВБ, ВФБ і Стамбульська фондова біржа. Певною мірою ми вже конкуруємо. Але говорити, що незабаром Москва стане нашим прямим конкурентом, не варто. Наразі Росія має більше шансів стати хорошим гравцем в Азії, ніж у Європі.
Азія дуже сильна, зараз там багато вільних грошей. Китайські та індійські ринки можуть скласти нинішнім лідерам серйозну конкуренцію в сегменті великих розміщень.
Катерина Сиченко
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас