Безробіття долає світ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безробіття долає світ

Казна та Політика
643
Міжнародна організація праці (МОП) в новій доповіді Global Employment Trends 2011 ("Глобальні тенденції зайнятості") повідомила, що в 2010 р. чисельність безробітних в усьому світі склала 205 млн. Глобальний рівень безробіття в 2010 р. склав 6,2 %, лише трохи знизившись у порівнянні з 6,3% в 2009 р. Проте напередодні світової економічної кризи, в 2007 р., у світі налічувалося на 27,6 млн. безробітних менше, ніж зараз, а рівень безробіття становив 5,6% . При цьому експерти МОП вважають, що ймовірність того, що в найближчі роки рівень безробіття повернеться до докризового рівня, дуже мала.
Автори доповіді МОП вважають, що найближчим часом ситуація у сфері зайнятості буде поліпшуватися дуже повільно, незважаючи на те що низка ключових макроекономічних показників (реальний світовий ВВП, приватне споживання, валові інвестиції в основний капітал і світова торгівля) в 2010 р. перевищили докризовий рівень. На основі поточних і прогнозованих макроекономічних прогнозів експерти МОП розраховують, що в 2011 р. в світі буде 203,3 млн. безробітних, а рівень безробіття складе 6,1%, лише на 0,1% покращившись у порівнянні з нинішнім показником.
Тенденції у сфері зайнятості в розвинутих країнах і в країнах, що розвиваються, істотно розрізняються. В економічно розвинених країнах високий рівень безробіття зберігається, причому збільшується число працівників, які втратили надію на працевлаштування. 55% загального приросту чисельності безробітних в усьому світі за період з 2007 по 2010 рр. припадає на розвинені країни і держави Європейського союзу, хоча в даному регіоні зосереджено лише 15% світової робочої сили. Тим часом у регіонах, що розвиваються, зайнятість зростає завдяки високим темпам економічного розвитку, проте зберігається велика частка незахищених зайнятих, а також "працюючих бідних". У Бразилії, Казахстані, Шрі-Ланці, Таїланді та Уругваї рівень безробіття виявився навіть нижчим, ніж до кризи.
Всупереч глобальній урбанізації в період кризи чисельність працівників, зайнятих у промисловості, знизилася, а працюючих в сільському господарстві - зросла. Згідно з доповіддю МОП, загальна чисельність зайнятих у промисловості в усьому світі в 2009 р. зменшилася, що стало суттєвим відхиленням від спостерігалася з 2002-го по 2007 рр. тенденції її щорічного зростання на 3,4%. У розвинених країнах і державах ЄС чисельність зайнятих у промисловості за період з 2007 р. по 2009 р. знизилася на 9,5 млн. ос., а в що розвиваються регіонах світу вона росла, але повільніше. Загальна чисельність зайнятих у сільському господарстві в 2009 р. збільшилася. Це також стало відхиленням від існуючої раніше тенденції і пояснюється тим, що низькопродуктивний аграрний сектор служить "буфером" для працівників, які втратили робочі місця в промисловому секторі та у сфері послуг.
"Відновлення рівноваги глобальної економіки вимагає не тільки регулювання курсів валют і фінансових режимів. Сприяння підприємництву, інвестиції в реальний сектор економіки, підтримка ринку праці - це кошти, необхідні для росту, в той час, як заходи з розширення соціального захисту і поліпшення якості робочих місць дозволять забезпечити більш стійкі результати. Це буде перемогою - безпрограшної ситуацією для підприємств і працівників при одночасному підвищенні довіри до державної політики", - запевняє політиків генеральний секретар МОП Хуан Сомавія.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас