Високий попит на низьку ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Високий попит на низьку ставку

Казна та Політика
604
Вчора в Міністерстві фінансів повідомили, що на первинних торгах у вівторок був розміщений рекордний обсяг ОВДП - на 1,89 млрд грн. Останній раз Мінфіну вдавалося залучити більше коштів від продажу держпаперів 27 квітня 2010 р. - 2,79 млрд грн. При цьому відомство залишило ставки прибутковості на нинішньому низькому рівні: 6-місячні ОВДП розміщувалися під 6,75% річних, 9-місячні - під 8%, 2-річні - під 10%. Незважаючи на загальне скорочення банківських заявок з 83 на минулому тижні до 70, кількість задоволених Мінфіном оферт зросла більш ніж удвічі - з 25 до 55. "Всі зрозуміли, що потрібно або погоджуватися з низькими ставками, або не брати участі в торгах, тому що немає сенсу виставляти високу прибутковість - попит все одно не буде задоволений, - говорить заступник голови правління-казначей 'Дочірнього банку Сбербанку Росії' Дмитро Золотько. - Тому діапазон ставок знизився. 70% обсягу було сформовано короткими паперами до одного року".
Довгострокові держоблігації, що амортизуються, з погашенням у червні 2016 року, які дебютували на торгах, розміщувалися під несподівано високі для ринку 12,5%. Однак через те, що інвестори поки не знайомі з цим інструментом, була задоволена лише одна заявка з двох на суму 12,6 млн грн.
Такий значний обсяг залучених коштів - 1,89 млрд грн - казначеї пояснюють тим, що вчора Мінфін погашав держоблігації на 2 млрд грн. "На минулому аукціоні тиждень тому Мінфін залучив 745 млн грн, а 25 січня - 1,9 млрд грн, що достатньо для погашення 2,3 млрд грн (разом з виплатою купона), - відзначає трейдер ІК 'Трійка Діалог Україна' Дмитро Сидоров. - Фактично останні два аукціони - це перші великі ринкові розміщення з жовтня минулого року. Банки готові збільшувати портфелі ОВДП через значний надлишок ліквідності". Для рефінансування боргу Мінфін міг підключити держбанки, говорять казначеї. "Важко уявити, що весь обсяг був сформований ринково. Швидше за все в цьому взяли участь державні банки", - припускає Дмитро Золотько.
За словами Сидорова, однією з причин високої ліквідності та попиту на держбонди є відкладений попит на іноземну валюту в обсязі 2-3 млрд грн, оскільки імпортери чекають формального скасування на початку наступного тижня збору до Пенсійного фонду в розмірі 0,5% від угод з валютою. При цьому експерти підкреслюють: щоб Мінфін міг розміщувати держпапери на наступних аукціонах, залишки на кореспондентських рахунках повинні перевищувати 18-22 млрд грн (вчора вони становили 23,9 млрд грн).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас