Більшість інвесторів чекають на кризу в Китаї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість інвесторів чекають на кризу в Китаї

Казна та Політика
1145
Думки про те, що фінансова криза прийде в КНР у найближчу п'ятирічку, дотримуються 45% учасників опитування, проведеного агентством Bloomberg серед своїх передплатників, ще 40% інвесторів прогнозують кризу після 2016 року. І лише 7% упевнені, що Китаю вдасться уникнути перегріву економіки і запобігти масштабним потрясінням.
"Немає ніяких сумнівів у тому, що Китай опинився в центрі спекулятивної "мильної бульбашки", що росте за рахунок кредитів, і це зростання є нестійким", - відзначив валютний аналітик TRIM Broker Станіслав Паніс. За його оцінками, розмах китайської кризи можна буде порівняти з наслідками краху системи іпотеки subprime у США, що послужила поштовхом до останньої світової рецесії.
Експерти відзначають, що будь-які фінансові проблеми Китаю позначаться на ситуації в економіці по всьому світу. Сукупний обсяг експорту та імпорту КНР в 2010 році склав 3 трлн доларів, з них 13% припадає на зовнішньоторговельні відносини Китаю і США.
Державне статистичне управління КНР оголосив 20 січня, що ВВП Китаю зріс в 2010 році максимальними темпами за три роки - на 10,3% (у 2009 році був підйом на 9,2%). Обсяг китайського ВВП збільшився до 39,8 трлн юанів (6 трлн доларів).
Більше половини (53%) респондентів вважають Китай "мильною бульбашкою", не погоджуються з ними 42% інвесторів. Сусіди КНР особливо стурбовані цим питанням: серед азіатських учасників опитування "бульбашкою" КНР назвали 60%.
Інвестиційний менеджер GAM London Ltd. Харун Шейх у числі головних проблем фінансового Китаю називає різке зростання цін на нерухомість. Між тим, в цьому напрямку влада КНР вживає заходів. У середу Держрада прийняла рішення про збільшення мінімального початкового внеску при придбанні нерухомості покупцями, котрі вже мають один будинок, до 60% з 50%. Крім того, уряд країни наказав регіональним органам влади встановлювати цінові орієнтири для нового житла залежно від темпів економічного зростання регіонів і доходів населення. Ціни на нерухомість в КНР зросли в грудні 19-й місяць поспіль, незважаючи на докладені урядом заходи з охолодження економіки.
У 2010 році уряд КНР збільшив мінімальний початковий внесок для людей, які купують друге житло, припинив видавати іпотечні кредити громадянам на придбання третього поверху, а також посилив видачу кредитів девелоперам. У деяких містах країни, включаючи Пекін, були введені обмеження на кількість будинків, які можуть бути куплені одним громадянином. Глава Держради КНР Вень Цзябао 18 січня заявив, що уряд "твердо має намір" вживати заходів для контролю ринку нерухомості в першому кварталі 2011 року, включаючи заходи для обмеження спекуляцій і підвищення доступності житла.
Фондовий індекс Shanghai Composite після досягнення піку на початку листопада минулого року знизився на 14%. "Ринок має право на нервозність", - визнає професор Школи бізнесу Гуангхуа Пекінського університету Майкл Петтіс. Відповідаючи на запитання про те, який ринок буде найгіршим для інвестування протягом наступного року, кожен п'ятий інвестор назвав Китай (в листопадовому опитуванні такої думки дотримувалися 11% респондентів).
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас