Зарплати випереджають економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати випереджають економіку

Казна та Політика
1455
Традиційне для грудня збільшення грошових виплат співробітникам прискорило річні темпи зростання середньої зарплати в країні до 20,1%, повідомили вчора в Держстаті. Торішнє зростання середньої зарплати не тільки майже вдвічі перевищило показник 2009 року (+11,6%), але і вперше з початку кризи виявилося вищим за споживчу інфляцію (9,1%). Реальна зарплата в 2010 році виросла на 10,5%. Цей показник відповідає докризової тенденції, коли в 2001-2007 роки темпи зростання реальної зарплати перевищували 10% (максимум - 31,5% у 2005 році).
У грудні офіційно українці,що працюють, отримали в середньому 2629 грн, що на 276 грн більше, ніж у листопаді. Значне зростання доходів (+11,7%) є характерним для грудня і пояснюється виплатою річних премій. Для порівняння: у грудні 2009 року середня зарплата виросла на 14,2%, в грудні 2008 року - на 9,7%, в грудні 2007 року - на 12,8%. Більше всього минулого місяця виросли доходи у сфері нерухомості (+18,2%), охороні здоров'я (+17,8%), виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води (+17,6%), виробництві коксу і нафтопереробці (+17 , 3%), у фінансовій діяльності (+14,1%). Зниження зарплат зафіксовано лише в сільському господарстві (-0,5%). Після виплати підвищеної зарплати вже в січні її розмір традиційно знижується.
Річні дані дають велику диференціацію: істотніше зросли доходи працівників транспортного машинобудування (+49,5%), лісового господарства (+33%), охорони здоров'я (+28,1%), хімічної галузі (+28%), торгівлі (+27, 7%) та будівництва (+26%). Найменше зростання доходів зафіксовано у сфері транспорту і зв'язку (+3,7%), нерухомості (+7,1%) і держуправлінні (+8%).
За оцінками експертів, високий показник пояснюється відновленням економіки і зростанням соціальних стандартів. "Враховуючи, що в 2009 році підвищення зарплат практично не було, багато підприємств, в першу чергу в промисловості, стабілізувавши своє становище, вирішили компенсувати співробітникам цей рік", - відзначає аналітик ІГ "АРТ-Капітал" Олег Іванець. У свою чергу зростання зарплат в держсекторі, за його словами, перш за все пов'язане з підвищенням соціальних стандартів протягом року на 6%.
Проте вже цього року темпи зростання зарплат стануть набагато помірнішими. "Уряд взяв курс на зниження інфляції і не планує значних підвищень зарплат як у держсекторі, так і на держпідприємствах. Що стосується приватного сектора, то у зв'язку із зростанням тарифів на енергоносії та бензин їх можливості також будуть обмежені", - вважає пан Іванець. За його оцінками, в 2011 році середня зарплата зросте на 12% - майже на рівень інфляції. "Уряд взяв на себе зобов'язання перед МВФ утримати зростання соціальних видатків на рівні інфляції.
Тому лідерами у зростанні зарплат залишаться ті ж сектори, що і в 2010 році: металургія, машинобудування та будівництво. Але темпи зростання сповільняться, і за підсумками року в найкращому випадку ми вийдемо на реальне зростання латок в 5%", - додає економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. Додатковим стимулом для зростання зарплат може стати відмова підприємств від їх виплати в конвертах.
"Промисловість значною мірою перевела зарплати в тінь, і якщо уряд не буде здійснювати жорстку податкову політику, ми вже цього року можемо побачити вихід зарплат з тіні, що формально прискорить зростання середньої зарплати", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас