Інвестори пророкують Китаю фінансову кризу через 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори пророкують Китаю фінансову кризу через 5 років

Казна та Політика
423
Світові інвестори готуються до закінчення періоду стрімкого економічного зростання в Китаї через кілька років, свідчать дані опитування, проведеного агентством Bloomberg, при цьому 45% респондентів очікують фінансової кризи в КНР протягом найближчих 5 років.
Ще 40% опитаних прогнозують кризу в Китаї після 2016 року, і лише 7% упевнені, що Китаю вдасться уникнути перегріву економіки і запобігти масштабним потрясінням.
"Немає ніяких сумнівів у тому, що Китай опинився в центрі спекулятивної "мильної бульбашки", що росте за рахунок кредитів, і це зростання є нестійким", - відзначив валютний аналітик TRIM Broker Станіслав Паніс. За його оцінками, розмах китайської кризи можна буде порівняти з наслідками краху системи іпотеки subprime у США, що послужила поштовхом до останньої світової рецесії.
ВВП Китаю зріс в 2010 році максимальними темпами за три роки - на 10,3%, після підйому на 9,2% в 2009 році, оголосило минулого тижня Державне статистичне управління КНР. Обсяг ВВП Китаю збільшився до 39,8 трлн юанів ($6 трлн).
Будь-які фінансові проблеми Китаю будуть негайно відчуті усім світом, вважають експерти. Сукупний обсяг експорту та імпорту КНР в 2010 році склав $3 трлн, з них 13% припадає на зовнішньоторговельні відносини Китаю і США.
Тим часом у самому Китаї переважають більш оптимістичні прогнози. В останньому комюніке Політбюро ЦК КПК зазначається, що Китай забезпечив собі надійну базу для швидкого та стабільного зростання в 2011 році після консолідації в 2010 році.
Консультант Народного банку КНР (ЦБ країни) Лі Даокуй заявив на економічному форумі в Давосі, що не очікує "жорсткої посадки економіки". На його думку, ВВП КНР зросте приблизно на 9,5% цього року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас