"Ъ": Раді нагадали про її колишніх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Раді нагадали про її колишніх

Казна та Політика
741
Зміни до закону "Про статус народного депутата України" (щодо обмежень пільг народного депутата) підготував і вніс вчора у Верховну раду народний депутат Володимир Яворівський (БЮТ). У пояснювальній записці до документа говориться, що мета його ухвали - обмеження і скасування значної кількості "невиправданих пільг і привілеїв", не пов'язаних з виконанням народними депутатами своїх обов'язків.
"Така кількість пільг і привілеїв - це несправедливо. Особливо зараз, коли наш народ бідує, - повідомив Яворівський.- Я вносив цей документ на попередній сесії, але Володимир Литвин (голова Верховної ради) та Олександр Єфремов (на той момент голова парламентського комітету з питань регламенту і депутатської етики, а зараз - голова фракції Партії регіонів) побоялися ставити його на голосування".
Автор законопроекту пропонує зменшити розмір матеріальної допомоги колишнім народним депутатам, яку вони отримують, якщо не можуть влаштуватися на роботу або поступають на навчання. "Якщо людина була активним народним депутатом, а через п'ять років його ніхто не знає і не хоче взяти на роботу, тоді за що йому платити? Хто він такий?! - обурено заявив Володимир Яворівський.- Зараз він може до пенсії отримуватимуть близько 80% заробітної плати народного депутата. А якщо піде вчитися, то взагалі може жити розкошуючи до пенсії".
Крім того, Яворівський, за словами якого його зарплата становить близько 20 тис. грн, пропонує ввести норму, згідно з якою пенсія депутата нараховувалася б у встановленому порядку відповідно до закону "Про пенсійне забезпечення". Нагадаємо, зараз пенсія депутата нараховується виходячи із заробітку нинішніх депутатів. "Якщо людина була народним депутатом I скликання, то його пенсію можна корегувати залежно від заробітної плати нинішніх народних депутатів", - пояснив автор документа. Він також вважає, що за народними депутатами, термін повноважень яких закінчився, не повинно зберігатися безкоштовне медичне обслуговування, забезпечення путівками та транспортом.
Опитані вчора колишні народні депутати негативно сприйняли ініціативу Володимира Яворівського. "Я недовго був депутатом, але заслужив все це, працюючи 30 років в суді, на відміну від Яворівського, який уже протер штани в парламенті і скористався всіма пільгами, нахапався і набрався. Вносити такий закон - це смішно", - сказав народний депутат V скликання (2006-2007) Микола Замковенко. За його словами, дана ініціатива є безперспективною: "Депутати, які, як жуки, перебігали з однієї фракції до іншої, розуміють, що сьогодні не мають жодної перспективи. Таким чином вони піаряться, щоб на наступних виборах пройти до парламенту за мажоритаркою".
"Всі ініціативи, спрямовані на зниження витрат з утримання депутатів, ми вітаємо, - заявив заступник голови парламентського комітету з питань регламенту і депутатської етики Василь Кисельов (Партія регіонів).- Але я хочу нагадати, що закон зворотної сили не має. І у випадку ухвали запропонованого законопроекту він не буде поширюватися на депутатів, які не працюють сьогодні в парламенті. Що стосується скасування пільг на проїзд, паркування, то минулого року саме депутати БЮТ познущалися і не підтримали такий законопроект. Сьогодні вони пропонують аналогічний проект закону, тільки в популістських цілях".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас