Податківці навчають правильно рахувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківці навчають правильно рахувати

Казна та Політика
2742
Обсяг податкових донарахувань у 2010 році зростав швидше, ніж збір податків до бюджету. Податкові органи додатково нарахували до сплати 12,7 млрд грн, що на 40% більше, ніж у 2009 році. У той же час зведений бюджет отримав на 32,7% більше. Із донарахованих сум сплачено всього 5,1 млрд грн. Поліпшення контрольно-перевірочної роботи експерти пов'язують з тим, що податківцям простіше і швидше донарахувати необхідні для виконання плану суми, ніж покращувати адміністрування.
Заступник голови Державної податкової служби (ДПС) Ірина Носачова вчора заявила, що в минулому році податківці донарахували платежів на 12,7 млрд грн, що на 40% більше, ніж у 2009 році. І це при тому, що кількість перевірок скорочено на 4%, відзначила чиновник. У той же час бюджет недоотримав навіть половини додаткових сум - надійшло 5,1 млрд грн, зростання у порівнянні з 2009 роком склало всього 5%. Варто відзначити, що обсяг донарахувань зростав швидше, ніж ДПС збільшувала доходи зведеного бюджету. Перераховано 182,1 млрд грн, що на 32,7% вище показника 2009 року. Збільшення збору ДПС бюджетоутворюючих податків також виявилося менш динамічним: ПДВ - на 16,8%, а податку на прибуток - на 18,2%.
Саме ПДВ і податок на прибуток в основному і донараховують підприємствам. "Причини донарахувань різні, бо бізнес використовує різні схеми, наприклад працює з фіктивними фірмами, з єдиноподатниками, щоб зменшити свої зобов'язання", - розповів співрозмовник в центральному апараті ДПС. Але оскільки нараховані суми значні, підприємства оскаржують їх у судах, і апеляції затягують процес на роки. "У 2010 році до нас приходили документи на сотні мільйонів гривень за актами 2004-2006 років", - сказав чиновник.
На думку аналітика Бюро економічних і соціальних досліджень Наталії Лещенко, для ДПС донараховувати податки швидше і простіше, ніж покращувати адміністрування. Президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко каже, що податкові органи досі працюють за старою системою обліку показників їх роботи, коли враховується не ефективність адміністрування, а обсяги збору. "Чим більше донарахував, тим більше балів заробив, а те, що потім ці суми 'вмирають', ніхто до уваги не бере", - пояснює він.
У той же час Рубаненко додає, що норма Податкового кодексу про відшкодування платникам збитків, завданих незаконними діями контролюючих органів, зменшить можливості податківців використовувати донарахування як спосіб виконання бюджету. "Наприклад, якщо підприємству донарахували 3 млн грн, а суд переглянув рішення, то платник може пред'явити податківцям до відшкодування суму грошей, витрачену на судовий процес, на залучених юристів", - говорить Рубаненко. "Ця норма може стати стримуючою причиною", - погоджується Лещенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас