Фінансової кризи 2008 року можна було уникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансової кризи 2008 року можна було уникнути

Казна та Політика
1186
Фінансової кризи 2008 року, причиною якої стали численні й великі недоліки державного регулювання, помилки в практиках корпоративного управління і безглузде ставлення до ризикованих операцій з боку Уолл-стріт, можна було уникнути, пише газета The New York Times з посиланням на матеріали федерального розслідування.
Комісія, що проводила розслідування, поклала відповідальність на представників двох президентських адміністрацій, Федеральну резервну систему (ФРС) та інших регуляторів, які разом допустили формування згубної ситуації, що склалася з поєднання неякісних іпотечних кредитів, надлишкового виведення на ринок цінних паперів, забезпечених такими кредитами, і ризикованими ставками на ці цінні папери.
"Жахливою трагедією було б продовжувати повторювати, що ніхто не міг передбачати те, що сталося, а отже, не міг і запобігти цьому, - йдеться в підсумковій доповіді комісії. - Якщо ми дотримуватимемося такої точки зору, все повториться знову".
Комісія з розслідування фінансової кризи США (Financial Crisis Inquiry Commission) звинуватила ряд фінансових інститутів в жадобі наживи, безладності або й тому й іншому відразу, але самі суворі оцінки висловлені на адресу державних органів, при цьому такі судження відносяться до діяльності обох партій. Втім, сама комісія стала жертвою міжпартійної боротьби, що може в перспективі негативно позначитися на авторитеті зроблених комісією висновків.
Фінальний звіт, який, як очікується, буде оприлюднено у четвер у вигляді 576-сторінкової книги, буде містити інтерв'ю, документи і свідчення, і буде схвалений до публікації урядом.
Комісія витратила 19 днів на те, щоб заслухати кожного з 700 залучених до розслідування свідків.
З 10 членів комісії, шість, які були обрані Демократичною партією, підтримали фінальний звіт. Три республіканця підготували альтернативний варіант звіту, який вказує на менш великий комплекс причин кризи, а ще один член комісії, також призначений Республіканською партією, висловив окрему думку, вважаючи основною причиною кризи заохочувану урядом модель домоволодіння.
Звіт більшості звинувачує колишнього главу Федрезерву Алана Грінспена в тому, що він був прихильником дерегулювання, а також у тому, що він "не зміг перешкодити збільшенню обсягу "токсичних" іпотечних кредитів". Нинішній глава американського ЦБ Бен Бернанке також став об'єктом критики за те, що не зміг передбачити катастрофу.
Адміністрацію колишнього президента США Джорджа Буша звинуватили в "непослідовній реакції" на кризу, яка виразилася в тому, що у вересні 2008 року банку Lehman Brothers дозволили збанкрутувати, тоді коли раніше цього ж році уряд врятував від краху інший банк - Bear Sterns.
Як і Бернанке, колишній міністр фінансів США Генрі Полсон звинувачується в тому, що вважав, що розростання іпотечної кризи вдасться стримати.
Отримали і демократи. Однією з ключових причин кризи було названо рішення адміністрації Біла Клінтона про відмову від регулювання позабіржових деривативів.
Нинішній міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, який був у розпал кризи головою Федерального резервного банку Нью-Йорка, також був звинувачений в тому, що очолюваний ним ФРБ приділяв недостатню увагу проблемам Lehman Brothers і Citigroup.
Звіт також може розпалити нові суперечки про відповідальність Уолл-стріт. У документі говориться, що регуляторам "не вистачило політичної волі" пильно стежити і вимагати повного звіту з інститутів, що знаходилися в їх введення. Фінансова галузь США витратила $2,7 млрд на лобіювання своїх інтересів у період з 1999 по 2008 рік, тоді коли пов'язані з нею комітети і приватні особи внесли у виборчі фонди різних кандидатів більше $1 млрд.
Водночас в доповіді відхиляються декілька версій її виникнення, які існували раніше. Зокрема, там говориться, що різке зниження ставок ФРС після рецесії 2001 року, діяльність іпотечних агентств Fannie Mae і Freddie Mac, а також "агресивні плани" щодо заохочення домоволодінь не були основними причинами кризи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас