Зростання попиту викликало дефіцит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання попиту викликало дефіцит

Казна та Політика
1304
"Сальдо поточного рахунку не перевищить $3,8 млрд., що становить 2,5% ВВП", - заявив директор генерального економічного департаменту Національного банку України (НБУ) Ігор Шумило на засіданні правління регулятора. Судячи з озвучених цифр, дефіцит платіжного балансу цього року може вирости на 52% по відношенню до торішнього.
У цілому за 2010 р., як заявив чиновник, негативне сальдо поточного рахунку країни склало $2,5 млрд, або 1,9% валового внутрішнього продукту (ВВП). Ситуація з поточним рахунком, вважає Шумило, істотно покращиться в III і IV кварталі 2011 р.
Втім, вже в листопаді НБУ погіршив прогноз дефіциту поточного рахунку з 0,7-0,8% ВВП до 2,1% ВВП, або $2,8 млрд., в 2010 г Для цього у Центробанку були всі підстави. "Активне збільшення імпорту, що свідчить про зростання добробуту та споживання населення, вже спостерігалося в другій половині 2010 р.", - стверджує аналітик інвестиційної групи "Сократ" Олександр Салівон. Він припускає, що така тенденція збережеться в 2011 р., тому озвучений НБУ прогноз цілком реальний.
Імовірність того, що тенденція зростання дефіциту торговельного балансу буде спостерігатися не лише в 2011-му, але і в наступні роки, за прогнозами головного економіста ІК Dragon Capital Олени Бєлан, досить висока. Адже відновлення банківського кредитування та інвестиційної активності неминуче призведе до подальшого зростання імпорту.
Відзначимо, що оприлюднений НБУ показник дефіциту поточного рахунку платіжного балансу перевищив очікуваний міжнародними фінансистами показник. Так, експерти МВФ раніше прогнозували, що дефіцит складе 2,3% ВВП. Аналогічний рівень дефіциту міжнародні економісти очікують і цього року. До 2015 р., за розрахунками МВФ, негативне сальдо поточного рахунку може збільшитися до 3,3% ВВП.
Збереження такої тенденції передбачає зменшення валютних резервів країни. Поповнити їх можна за рахунок активізації продажу товарів за валюту або отримання стабілізаційних позик. Крім того, збільшення дефіциту платіжного балансу негативно позначається на курсі національної валюти.
Аналітики стверджують, що його зростання цього року вдасться компенсувати за рахунок залучення валютних позик. "Очікується, що збільшення негативного сальдо поточного рахунку платіжного балансу в 2011 р. буде перекрито припливом капіталу в країну (перш за все шляхом залучення позик українськими банками і компаніями)", - зазначив у коментарі Олексій Блінов, директор департаменту аналітики Astrum Investment Management. У зв'язку з цим, за прогнозами експерта, істотної зміни балансу на валютному ринку не буде. Протягом 2011-го, як вважає аналітик, курс гривні буде підтримуватися близько до поточного рівня з мінімальними коливаннями.
"Навіть якщо експорт протягом 2011 р. буде рости швидше, ніж імпорт, баланс поточного рахунку все одно буде дефіцитним і може скласти, за нашими оцінками, $3,4 млрд.", - прогнозує пан Салівон. Це, в свою чергу, буде створювати тиск на гривню, але завдяки підтримці НБУ, прогнозує експерт, національна валюта залишиться в діапазоні 7,9-8,1 грн. за $1 у першому півріччі.
Підтримка гривні за рахунок інтервенцій на міжбанку буде мати наслідки для Центробанку. "Сьогодні НБУ продовжує підтримувати гривню шляхом інтервенцій, а зниження сальдо вплине в першу чергу на темпи приросту чистих резервів Нацбанку", - відзначає пані Бєлан. Цього року сукупне сальдо платіжного балансу, як відзначила аналітик, знизиться до $1,7 млрд. у порівнянні з $5,0 млрд. у 2010-му.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас