Казахстан в 2008-2010 рр. направив на антикризову програму 3 трлн тенге — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан в 2008-2010 рр. направив на антикризову програму 3 трлн тенге

Казна та Політика
120
Казахстан на реалізацію антикризових заходів в 2008-2010 роках витратив понад 3 трлн тенге, повідомив прем'єр-міністр республіки Карім Масімов на засіданні уряду в Астані.
"Загальна сума коштів, спрямована на антикризові заходи, становить на сьогоднішній день понад 3 трлн тенге", - сказав він, нагадавши, що в рамках спільних дій уряду, Національного банку та Держагентства з фіннагляду (АФН) з подолання кризи ці кошти були спрямовані на стабілізацію фінсектору, вирішення проблем на ринку нерухомості, підтримку малого і середнього бізнесу, розвиток агропромислового комплексу та реалізацію індустріальних проектів.
У свою чергу заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Марат Кусаїнов на засіданні зазначив, що в рамках стабілізації фінсектора державою за рахунок коштів Нацфонду проведена докапіталізація 4 системоутворюючих банків на суму 486 млрд тенге. "Хотів би відзначити, банки достроково повернули кошти Нацфонду в сумі 147,5 млрд тенге", - сказав він.
"У минулому році зміцнилася довіра населення до банківської системи: сума вкладів населення в банках другого рівня (комерційних) зросла на 13,7% і склала на кінець року 6,8 трлн тенге", - сказав він.
Кусаїнов також повідомив, що в рамках заходів щодо стабілізації ситуації на ринку нерухомості в 2008-2010 роках вирішені проблеми 53 тис. пайовиків 389 об'єктів, завершується будівництво ще 58 об'єктів за участю більш ніж 13 тис. пайовиків. Крім того, пільговим кредитуванням охоплено понад 10 тис. суб'єктів малого і середнього підприємництва, створено понад 19 тис. робочих місць.
У сфері АПК за вказаний період держхолдингом "КазАгро" схвалено фінансування 60 інвестпроектів на суму понад 56 млрд тенге, вже введені в експлуатацію об'єкти в рамках 27 інвестпроектів загальною вартістю 30,1 млрд тенге.
"У цілому завдяки своєчасності та ефективності антикризових заходів вдалося не допустити рецесії економіки в 2009 році і забезпечити її впевнене зростання у 2010 році", - сказав М.Кусаїнов.
Крім того, Масімов повідомив, що уряд Казахстану в лютому прийме рішення про виведення на IPO компаній, що входять до складу держфонду "Самрук-Казина".
У середині минулого року голова держфонду "Самрук-Казина" Кайрат Келімбетов заявляв про можливість виходу "дочок" і "онучок" фонду на IPO. Він також зазначав, що рішення з даного питання буде прийнято в першому півріччі 2011 року.
Тим часом минулого понеділка К.Келімбетов заявив, що "Самрук-Казина" не планує IPO своїх "дочок" в найближчі два роки. "Найближчим часом ми готуємо пропозиції щодо можливого виведення на фондовий ринок, але мова не йде про 2011-2012 роки. Має бути відповідне рішення на рівні уряду Казахстану і держорганів. Ми вважаємо, що в цей період ціна на наші активи не є привабливою, а сьогоднішній стан фонду фінансове та його основних компаній є стійким", - сказав він.
Фонд "Самрук-Казина" - державна холдингова компанія, яка володіє і управляє національними компаніями у різних галузях економіки, а також національними інститутами розвитку та іншими юридичними особами.
Як повідомлялося раніше, в 2010 році економіка республіки зросла на 7%. Спочатку уряд планував, що зростання ВВП республіки в 2010 році складе 5%. Пізніше цей показник був скоректований у бік підвищення - більше 6%.
У 2009 році ВВП країни зріс на 1,2%
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас