Свобода дорого обходиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свобода дорого обходиться

Казна та Політика
748
Цього року Україна отримає від Сполучених Штатів Америки найбільшу за останні п'ять років суму на розвиток демократії в країні - $124 млн. Найбільш щедро США мають намір фінансувати забезпечення миру і стабільності в Україні, виділивши на це $44,6 млн. В українській філії російського Інституту країн СНД переконані, що тим самим США намагаються здійснювати ідеологічну роботу в Україні.
Уряд США в 2011 році виділить на розвиток демократії в Україні $124 млн. Ця інформація була оприлюднена на сайті foreignassistance.gov, який публікує відомості про надання американським урядом фінансової допомоги іншим країнам світу. "Головна мета цієї допомоги - підтримка демократичної, процвітаючої і безпечної України, інтегрованої в євроатлантичне співтовариство. США будуть і надалі підтримувати організації, які сприяють просуванню демократичних реформ, верховенства закону, ядерній та енергетичній безпеці, правам людини та економічному зростанню", - йдеться в повідомленні на сайті.
Цю суму передбачено розподілити за шістьма основними напрямами. Найбільш щедро будуть профінансовані забезпечення миру і стабільності - $44,6 млн, розвиток демократії та прав людини - $28,8 млн, економічний розвиток - $25 млн і охорона здоров'я - $24 млн. Розмір допомоги, яку американська сторона виділить Україні в 2011 році, - найбільший за останні п'ять років. У 2010 році США, зокрема, виділили Україні $123,1 млн. А найменше коштів на підтримку демократії було направлено в 2007 і 2009 роках - $95,1 млні $99,4 млн відповідно. Для порівняння: найбільше коштів на розвиток демократії США планує направити до Афганістану і Пакистану ($3,923 млрд і $3,53 млрд). Найменше дістанеться Португалії та Ісландії (по $100 тис.)
Варто зазначити, що на заходи із забезпечення миру і стабільності американська сторона завжди виділяла найбільше коштів (від $34,6 млн у 2009 році до $44,6 млн у поточному). Найгірше фінансувалися освітні програми. Зокрема, в нинішньому році на ці цілі було виділено $578 тис., а в 2009 році освітня галузь України не отримала ніякої фінансової допомоги від Сполучених Штатів.
У прес-службі посольства США вчора не змогли описати конкретну схему виділення коштів, підкресливши при цьому, що розподілом грантів в основному займається Американське агентство з міжнародного розвитку (USAID). Відповідаючи на питання, наскільки ефективно використовуються гроші, призначені для розвитку демократії в Україні, у посольстві зазначили, що "кошти виділяються не перший рік, а в цьому році, як бачимо, вони виділені знову".
Загальна схема отримання та контролю за витрачанням коштів, наданих у рамках подібної фінансової допомоги, досить схожа. За словами директора зі стратегічних комунікацій та зв'язків з громадськістю міжнародного фонду "Відродження" Станіслава Лячинського, контроль за витрачанням коштів здійснюється менеджерами, які ведуть той чи інший проект. "Менеджери спостерігають за розвитком проекту та його відповідністю заявленій меті й результатам", - сказав пан Лячинський. "Такі проекти, безумовно, йдуть на користь розвитку громадянського суспільства", - вважає він.
Іншої думки дотримується директор української філії російського Інституту країн СНД Володимир Корнілов. "Судячи з того, що суми виділяються приблизно однакові (у 2010 і 2011 роках), можна зрозуміти, що Вашингтон досі зацікавлений у веденні своєї ідеологічної роботи в Україні", - заявив Корнілов, підкресливши, що "часто одержувачі американських грантів мають чітко виражену антиросійську спрямованість".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас