Держстат: Інфляцію в 2010 році зупинила бідність українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держстат: Інфляцію в 2010 році зупинила бідність українців

1534
У Державній службі статистики вважають, що подорожчання продуктів не дуже вплинуло на інфляцію через обмеженість купівельної спроможності українців.
Про це в інтерв'ю Діловій столиці повідомив перший заступник голови Держстату Вадим Піщейко.
"Безумовно, основний інфляційний чинник у 2010 році - це підвищення цін на продукти харчування. Тарифи минулого року практично не піднімалися, побутова техніка, електроніка дешевшали", - сказав він.
При цьому, за словами Піщейка, підвищення цін на продтовари в 2010 році не призвело до значного зростання інфляції за підсумками року.
"Одна з причин, чому подорожчання продуктів харчування не дало дуже серйозного ефекту - обмеженість купівельної спроможності громадян. Якщо у 2010 році вони витрачали більше на їжу, то на інші товари і послуги у них залишалося менше грошей. Відповідно, частина цих товарів і послуг подешевшала, врівноваживши баланс", - зазначив перший заступник голови Держстату.
Піщейко вважає, що в 2011 році причиною інфляційного зростання стане підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.
Також заступник голови Держстату відкинув припущення про те, що індекс інфляції розраховується необ'єктивно або під тиском влади.
Нагадаємо, що інфляція в Україні за підсумками 2010 року склала 9,1%. Уряд заклав в держбюджет-в 2011 році прогноз інфляції на рівні 8,9%. Експерти сумніваються в можливості стримати інфляцію на цьому рівні. НБУ вважає своїм пріоритетним завданням саме стримування інфляції.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас