Єгипет офіційно вимагає від Німеччини повернути бюст Нефертіті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єгипет офіційно вимагає від Німеччини повернути бюст Нефертіті

300
Єгипет офіційно вимагає від ФРН повернути бюст цариці Нефертіті, який знайшов археолог Людвіг Борхардт в Ель-Амарні в 1912 р. і який зберігається в Єгипетському музеї Берліна. Відповідний документ був направлений Міністерством культури Єгипту Фонду прусської культурної спадщини, у віданні якого перебувають культурні скарби Берліна, передає РБК з посиланням на німецький телеканал N24.
Суперечка між Берліном і Каїром за бюст Нефертіті, вік якого, за оцінками експертів, налічує 3,3 тис. років, триває вже давно, проте до цього часу справа обмежувалася лише словесними перепалками. Влада Єгипту неодноразово намагалася повернути пам'ятник, проте жодна зі спроб не увінчалася успіхом.
Бюст цариці Нефертіті, дружини фараона XVIII династії Аменхотепа IV (Ехнатона), був виявлений при розкопках в Ель-Амарні в 1912 р. і переправлений до Німеччини. Німецький археолог Л.Борхардт мав право вивезти половину знайдених скарбів, проте, згідно з договором, найцінніші пам'ятники повинні були залишитися в Єгипті. Єгипетська сторона звинуватила німецьку в тому, що Л.Борхардт навмисно спотворив значимість пам'ятника, і музеї Берліна заволоділи ним шляхом обману. Представники ФРН відкидають ці звинувачення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас