Навколо горілки розігралися 30 млн драм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навколо горілки розігралися 30 млн драм

Аграрний ринок
947
Торговий конфлікт України та Вірменії може продовжитися, повідомили в п'ятницю в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. За словами керівника відділу моніторингу виконання умов СОТ міністерства Романа Буги, після досягнення компромісу з Вірменією, що відмовилася від дискримінації в оподаткуванні імпорту сигарет і алкоголю з Україною, українські виробники горілки зіткнулися з новою проблемою.
Навесні 2010 року Україна почала консультації з Вірменією за дискримінаційними ставками акцизного збору на імпорт у цю країну сигарет і алкоголю. На відміну від аналогічного спору з Грузією (акцизні ставки на сигарети), що завершився в 2009 році без звернення до органу з вирішення суперечок СОТ, у конфлікті з Єреваном Києву довелося вдатися до допомоги цієї організації. У результаті Вірменія зобов'язалася з 1 січня 2011 року знизити ставки для українських товарів до рівня акцизу на місцеву продукцію.
Однак, як зазначає Роман Буга, одночасно Вірменія переглянула принципи ліцензування. Згідно ухваленими в кінці минулого року змінами до закону "Про захист внутрішнього ринку", з 1 січня 2011 року для імпорту 250 тис. л горілки потрібна ліцензія вартістю 30 млн драм (658,1 тис. грн). Місцеві виробники платять за ліцензію 15 млн драм на рік (329 тис. грн) незалежно від обсягу виробництва горілки. "Ми чекаємо від наших експортерів підтвердження того, що ця норма набула чинності, після чого, ймовірно, почнемо новий розгляд у рамках СОТ", - сказав п. Буга. У посольстві Вірменії в Україні повідомили, що коментарі про цей конфлікт можуть бути надані лише в понеділок.
За даними Держстату, в січні-листопаді минулого року українські компанії експортували до Вірменії 993,7 тис. л горілки на суму 16,55 млн грн (середня вартість літра горілки без урахування податків та торговельної надбавки - 16,65 грн). Якщо б норма про покупку ліцензії діяла в цей період, експортери заплатили б 2,63 млн грн, що підвищило б вартість літра горілки на 2,6 грн.
Подібна дискримінація знизить конкурентоспроможність української горілки на Вірменському ринку. "Імпортери повинні заздалегідь оплатити ліцензію, що істотно впливає на собівартість продукції, що ввозиться, переводить її в інший ціновий сегмент і, отже, обмежує купівельний попит", - зазначають у прес-службі компанії Nemiroff.
Список претензій України до Вірменії незабаром може розширитися. За словами фахівця з інтелектуальної власності компанії "Національні алкогольні традиції" Наталії Володимирової, Вірменія не перешкоджає випуску місцевої контрафактної алкогольної продукції. "Так, вірменська "Алекс Гріг" нелегально виробляє горілку під відомими українськими та російськими брендами і реалізує її у найнижчому ціновому сегменті, тоді коли оригінальні бренди коштують у 2-3 рази дорожче", - сказала вона. Минулого року державна комісія із захисту економічної конкуренції Вірменії оштрафувала "Алекс Гріг" за виробництво горілчаних виробів під брендами-двійниками відомих українських марок, зокрема "Українка", "Хортиця", Medoff, "Прайм" і "Хлібний дар", на 2 , 5 млн драм (54,8 тис. грн).
На думку старшого юриста юридичної фірми "Василь Кисіль і партнери" Наталія Микольська, оскільки місцеві виробники отримують ліцензію раз на рік без обмеження обсягу випуску, такий дозвіл, по суті, є непрямим податком на імпортні алкогольні напої, що може розглядатися як порушення статей I і III генеральної угоди СОТ. За її словами, питання порушення прав інтелектуальної власності також можуть розглядатися в рамках СОТ. Але виробникам не варто розраховувати на швидке рішення. "Враховуючи, що це нові порушення, Україні доведеться почати неофіційні консультації з Вірменією і лише потім перейти до офіційних консультацій та звернення до органів СОТ", - додала юрист.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас