Порти знову паралізовані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порти знову паралізовані

Казна та Політика
6030
Як повідомили в Одеському та Іллічівському портах, в регіоні втретє за останні півтора року намітився транспортний колапс. У припортових зонах скупчилися сотні автотранспортних засобів, а в акваторії гаваней - тисячі контейнерів, які очікують на розвантаження.
З початку січня інтенсивність митного оформлення контейнерів для розвантаження в Одеському порту знизився в п'ять разів, а в Іллічівському - в три рази, повідомляють у Держслужбі морського і річкового транспорту. За словами голови служби Сергія Крижанівського, є ймовірність повної зупинки прийому контейнерів, які направляються в гавані Одеси та Іллічівська. Станом на п'ятницю тільки в Одесі на території складів накопичилося понад 4 тис. контейнерів, які очікують розвантаження.
Ситуація продовжує погіршуватися. Як говорить заступник начальника Одеського порту Юрій Васьков, до неділі у припортовій зоні накопичилося 7 тис. контейнерів, готових до вивезення. Якщо в п'ятницю інтенсивність розвантаження контейнерів складала 50-60 одиниць на добу (при нормі в 300-400), то вже вчора вона знизилася до 10-20. "Якщо ситуація не зміниться, через два-три дні порт зовсім зупинить свою роботу", - говорить Юрій Васьков. За його словами, посилений огляд контейнерів митниками розпочався 14 січня, проте з тих пір ніяких офіційних повідомлень або пояснень ситуації з боку митної служби в порт не надходило.
"Ми не розуміємо, чому не виконується доручення прем'єр-міністра від 23 вересня, згідно з яким транзитні контейнери взагалі не підлягають огляду, а час огляду імпортних контейнерів не повинен перевищувати двох годин", - обурюються в порту, уточнюючи, що зараз майже 100% контейнерів не лише оглядають, але і підлягають повному вивантаженню з комплексною ревізією і перерахунком товару. В результаті таких дій збитки несуть не тільки порти і вантажовласники, але також залізниця і автоперевізники. Наразі в Одеському порту і на під'їздах до нього простоюють близько 700 фур, оскільки в'їзд на територію підприємства практично закритий.
Особливо гостро така ситуація сприймається транспортниками ще й тому, що в листопаді-грудні, після доручення прем'єра Миколи Азарова розібратися в ситуації, процес огляду контейнерів у портах вдалося привести до практично європейських норм. За підсумками візиту прем'єра до Одеси в портах працювала міжвідомча комісія з питань спрощення процедур контролю вантажів, пасажирів і транспортних засобів. Результатом її роботи стало винесення на розгляд уряду пропозицій з приводу того, як прискорити процес розмитнення контейнерів.
Митники свої дії офіційно поки не прокоментували. За аналогією з ситуацією, яка вже складалася в портах Великої Одеси двічі у 2010 р. (влітку та восени), можна припустити, що підставою для більш ретельного огляду вантажів стала боротьба з контрабандою. Саме спробами виявити схеми нелегального ввезення товарів через Одеський морський кордон пояснювало тоді керівництво Держмитслужби свої старанності. "Бізнес, який готовий працювати прозоро, проходить оформлення без проблем. А той, хто прагне створити митникам проблеми, як бачимо, створює їх лише собі", - заявляв тоді глава митної служби Ігор Калетник, адресуючи свої звинувачення тим, хто "на контрабандних схемах заробляв мільярди гривень, не сплачуючи ні копійки до державного бюджету".
Однак, за деякими даними, на цей раз митники не є ініціаторами посиленого контролю. Окрім того, від ситуації, що склалася вони самі зазнають збитків: наприклад, Південна митниця при плані надходжень від ввезення контейнерів в 40 млн. грн. на добу зараз отримує менше 100 тис. грн.
За словами голови профспілки автоперевізників Одеської області Дмитра Охрімчука, вказівка про ретельну перевірку всіх контейнерів надійшла з СБУ. "Служба безпеки Одеської області направила лист до Південної митниці, у якому сказано, що потрібно повністю додивлятися", - говорить представник транспортників.
Останнім часом почастішали випадки виявлення незаконного ввезення товарів у контейнерах через пункти пропуску в портах одеського регіону. Днями митні органи відрапортували про результати проведеної спільно з податковою міліцією операції з виявлення контрабанди. За її результатами було виявлено 168 фактів порушення закону з перетинання товарами кордону, а також вилучено незаконно ввезених в Україну товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 73,9 млн. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас