Російські банки хочуть воскресити в українських позичальників ностальгію за рублем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки хочуть воскресити в українських позичальників ностальгію за рублем

Валюта
1494
У другій половині 2010 р. "ВТБ Банк" експортував в Україну більше 3,5 млрд. рублів. Експортно-імпортні операції банку з готівковою валютою досягли позначки в $6 млрд. - за минулий рік банк ввіз на територію України $3,6 млрд. і EUR1,3 млрд.
Досягнувши таких результатів, керівництво банку вирішило збільшити і ввезення російського рубля. "Особливу увагу в поточному році ми будемо приділяти збільшення обсягів операцій з російським рублем", - заявила директор фінансового департаменту "ВТБ Банку" Ірина Туровцева.
"ВТБ Банк" фінансує клієнтів - юридичних осіб - у рублях протягом всього періоду роботи на ринку України", - підкреслює віце-президент департаменту корпоративного бізнесу Максим Стахурський. За його словами, банк сьогодні пропонує рублеві кредити для корпоративних клієнтів за найбільш привабливими на ринку ставками. "Ми пропонуємо фінансування в рублях компаніям-експортерам або компаніям, які забезпечують рівень застави, достатній для формування резервів за кредитною операцією", - додає він.
Але, незважаючи на гучні заяви та вигідні ставки, частка рублевих кредитів у загальному кредитному портфелі "ВТБ Банку" на сьогодні невелика, як, власне, і в цілому по ринку. Це пояснюється тим, що більшість контрактів між країнами-партнерами (російськими та українськими підприємствами) полягають переважно в американській валюті (це стосується як підприємств обох країн, так і міждержавного співробітництва). "Не варто шукати в просуванні рублевих кредитів для бізнесу економічну складову, оскільки переважна більшість операцій між українськими і російськими компаніями здійснюється в доларах. Якщо буде розгорнута активна кампанія на підтримку рубля в Україні, то це можна буде розцінювати суто як політичну акцію - нав'язування українцям рубля як однієї з основних валют платежу", - вважає один з українських банкірів.
Представники ВТБ на звинувачення у політичних іграх ніяк не реагують і взагалі налаштовані вкрай позитивно. "На ринку спостерігається тренд до ослаблення позицій долара, що, у свою чергу, призведе до збільшення частки договорів, укладених в інших іноземних валютах", - упевнений Максим Стахурський. За його словами, сьогодні компанії намагаються диверсифікувати свої валютні портфелі, що також сприятиме зростанню кредитів, що видаються в інших валютах.
Банкір упевнений, що на збільшення частки рублевих кредитів вплине і зміна вектора зовнішньої політики України, оскільки "з приходом нової влади увагу державної політики спрямовано сьогодні на стабільний розвиток відносин між Україною і Росією".
Але, незважаючи на оптимізм ВТБ, більшість експертів дотримуються думки, що замінити долар і євро для більшої частини позичальників рубль не в силах, так само як і позмагатися на українських просторах з гривнею. У першу чергу тому, що, окрім російських банків, з рублем навряд чи хтось буде працювати. "Незважаючи на те що ставки за кредитами в рублях нижчі за відсотки по гривневих ресурсах, що, безумовно, забезпечить певний попит на них, кредити в рублях на сьогодні - рідкість. Адже кредитування в рублях цікаве тільки банкам з російським капіталом, оскільки ті мають доступ до дешевих ресурсів материнських компаній. Інші банки навряд чи зможуть залучити ресурси в Росії за ухваленими ставками", - пояснює аналітик компанії "БГ Капітал" Віталій Ваврищук.
Крім того, за його словами, в силу чинних нормативних обмежень видача рублевих кредитів можлива лише компаніям-експортерам. "Попит на рублеві ресурси переважно формується великими промисловими підприємствами, активно торгують з російськими партнерами, але розрахунки між ними йдуть переважно в доларах", - пояснює експерт. А це означає, що захопити великий сегмент ринку рубль не здатний. Нагадаємо, що в січні-листопаді 2010 року обсяг експорту з України до Росії склав більше $12 млрд. і рублеві розрахунки в цій сумі зайняли лише кілька відсотків.
"У рубля немає переваг перед доларом або євро, - вважає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.- І на місці позичальників я б двічі подумав, перш ніж брати кредит у рублях: чому раптом їм активно почали пропонувати саме карбованцеве кредитування саме в рублях?!". А голова правління "ОТП Банк", Дмитро Зінков рекомендує завжди пам'ятати, що кредит потрібно брати в тій валюті, в якій у компанії є виручка. І поки це для українських підприємств не рубль, а долар.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас