Генсек СОТ вважає обмеження на експорт причиною зростання цін на продовольство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генсек СОТ вважає обмеження на експорт причиною зростання цін на продовольство

Аграрний ринок
200
Генеральний секретар Всесвітньої торгової організації Паскаль Ламі піддав критиці введені окремими країнами, до числа яких належить і Росія, обмеження на експорт, які, на його думку, стали причиною зльоту цін на продукти харчування у світі, повідомило агентство Bloomberg.
"Експортні обмеження призвели до паніки на ринках, коли різні дійові особи бачать зліт цін до небес", - заявив він, виступаючи на конференції в Берліні.
Країни-виробники зерна повинні збільшувати виробництво, підвищувати його безпеку, збільшувати запаси продукції, вважає він.
У ході форуму "Розвиток сільського господарства та харчової промисловості у Східній Європі та Центральній Азії" в п'ятницю в Берліні Німеччина також піддала критиці Росію та Україну за обмеження експорту зерна.
"Ситуація, що складається на світовому ринку, не виправдовує введений Росією заборона на експорт зерна, цей захід викликає серйозну заклопотаність", - заявила на форумі міністр продовольства, сільського господарства та захисту прав споживачів Ільзе Айгнер. За її словами, після того, як РФ ввела "зернове ембарго", ціни на зерно на світовому ринку підскочили, проявилися спекулятивні тенденції.
"Зернове ембарго" в РФ діє з 15 серпня 2010 року по 1 липня 2011 року. На Україні до 31 березня 2011 року введено квотування експорту зерна.
У свою чергу статс-секретар, заступник міністра сільського господарства РФ Олександр Петриков заявив, що введення заборони стало "екстраординарним заходом у зв'язку з найжорсткішою посухою минулого року". "Застосування цього інструменту не заборонено правилами СОТ, - підкреслив він. - До того ж Росія виконала всі свої державні зобов'язання щодо постачання зерна іншим країнам і щодо постачання зерна в рамках гуманітарних програм".
Петриков заявив, що Росія планує відновити експортний потенціал з зерна вже в поточному році. Він нагадав, що цього року планується розширити посів ярих культур на 3 млн га і відновити виробництво зерна до 85 млн тонн (з 60,9 млн тонн в 2010 році).
За його словами, цієї кількості зерна буде достатньо для того, щоб закрити внутрішні потреби, які оцінюються в 75-77 млн тонн, і зняти заборону на експорт зерна.
Ціни на основні біржові види сільгосппродукції, насамперед пшеницю, кукурудзу і бавовну, зросли за останні 12 місяців більше ніж на 40%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас