Ринки не чекають від Банку Японії істотних змін в січні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринки не чекають від Банку Японії істотних змін в січні

Фондовий ринок
129
Банк Японії 24-25 січня засіданні ради керівників, швидше за все, залишить відсоткову ставку та обсяги стимулювання економіки без зміни, прогнозують аналітики, опитані Bloomberg.
За оцінками експертів Dai-Ichi Life Research Institute і Nomura Securities Co., ймовірність збільшення програм стимулювання Банку Японії знизилася після того, як прем'єр-міністр країни Наото Кан призначив міністром економіки Каору Йосано. Новий міністр економіки відомий як запеклий противник подальшого ослаблення грошово-кредитної політики, він виступає за підвищення податку з продажів як засобу скорочення бюджетного дефіциту.
Центробанк "в цілому уже зробив усе, що можна, для підтримки економіки", заявив минулого тижня Йосано.
Економісти припускають, що на підвищення відсоткової ставки в Японії слід чекати не раніше червня 2012 року, хоча згортання стимулюючих програм розпочнеться вже після I півріччя 2011 року.
На початку жовтня 2010 року вартість кредитування в Японії була знижена з 0,1% до цільового діапазону 0-0,1%.
Аналітики прогнозують, що Банк Японії продовжить викуп цінних паперів за рахунок створеного минулої осені фонду загальним обсягом 5 трлн ієн ($60 млрд). Програма, розрахована на рік, об'єднана з фондом кредитування банків, який був збережений на рівні 30 трлн ієн. Таким чином, загальний обсяг вливань в економіку Японії становить 35 трлн ієн ($418 млрд).
Цього тижня також будуть оприлюднені дані про безробіття і роздрібні продажі в Японії. Передбачається, що показник безробіття в грудні залишився на рівні 5,1%, тоді коли роздрібні продажі знизилися на 1,4%.
Прогнозується, що ВВП Японії скоротився на 2% у жовтні-грудні, але, разом з тим, зростання економіки за підсумками поточного фінансового року, що завершується 31 березня, очікується на рівні 3% і навіть вище.
Однак економісти Банку Японії очікують, що поліпшення експорту і поступове зростання споживчих витрат допоможуть відновити стабільність економіки вже в I півріччі.
Відсоткова ставка Банку Японії перебуває на близькому до нульового рівні з грудня 2008 року.
Для порівняння: базова ставка Європейського центрального банку наразі складає 1% річних, Банку Англії - 0,5% річних. Федеральна резервна система утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас