"Ъ": На здоров'ї вирішено заощадити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": На здоров'ї вирішено заощадити

Казна та Політика
685
Перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова минулої п'ятниці розповіла про підготовку до реформування системи охорони здоров'я. До кінця I кварталу в парламент будуть внесені законопроекти про медичну допомогу, про екстрену медичну допомогу, про медустанови, а також про пілотні області, де реформа буде реалізована в якості експерименту. На проведення реформи не будуть виділені додаткові кошти з держбюджету, що, на думку представників медичних профспілок, забезпечить заявлені зміни тільки "на папері".
У п'ятницю в адміністрації президента (АП) відбулась нарада щодо реформування системи охорони здоров'я в Україні. В ході заходу перший заступник глави АП Ірина Акімова повідомила, що комітет економічних реформ та Міністерство охорони здоров'я підготували чотири законопроекти. "Перший законопроект, що стосується питань надання медичної допомоги, буде незабаром внесений до парламенту. Найближчим часом завершиться робота над документом, що регулює порядок роботи та фінансування медустанов", - зазначила Акімова.
За її словами, до кінця лютого комітет планує підготувати законопроект про проведення експериментального реформування в трьох пілотних областях - Донецькій, Вінницькій та Дніпропетровській, а до кінця I кварталу - проект закону, що стосується надання екстреної медичної допомоги.
Нагадаємо, це не перша спроба реформувати систему охорони здоров'я в Україні. В кінці 2009 року глава МОЗ Василь Князевич запропонував перебудувати лікарні в залежності від виду пропонованої медичної допомоги: на першому рівні передбачалося залишити консультаційні центри сімейної медицини, другий рівень передбачав наявність у клініках вузькопрофільних лікарів, а третій - проведення власних наукових розробок. Однак у квітні 2010 року міністр охорони здоров'я Зіновій Митник заявив, що проведенню реформи заважають кадрові проблеми в міністерстві і недостатнє бюджетне фінансування.
В кінці минулого року Ірина Акімова повідомила, що реформа системи охорони здоров'я почнеться в 2013 році. У її рамках передбачається реорганізувати лікарні, підвищити якість медичних послуг та перерозподілити фінансування всередині галузі.
За словами заступника голови АП, заявлені завдання доведеться виконувати без збільшення бюджетного фінансування, оскільки "в умовах бюджетної дисципліни" в Україні немає додаткових коштів. "Перше завдання реформування - вивільнити кошти, які раніше використовувалися неправильно, і сконцентрувати їх там, де потрібно", - заявила Акімова.
У МОЗ вважають, що перерозподіл коштів можна провести за рахунок фінансування окремих видів медичної допомоги. "Безкоштовно пацієнт отримуватиме первинну чи консультаційну, а також швидку допомогу. Інші види допомоги, будь ласка, сплачуйте виходячи з того, скільки у вас кишенькових грошей!" - заявив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Аніщенко. На його думку, такий перерозподіл підвищить якість медпослуг: "Швидка допомога до пацієнта в місті буде доїжджати за 10 хвилин, а в сільській місцевості - за 20 хвилин".
При цьому голова київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Лариса Канаровська переконана, що провести реформу системи охорони здоров'я без збільшення фінансування неможливо. "Один тільки стенд для проведення кардіооперацій коштує $4 тис., а в мікрохірургії ока собівартість кришталика починається від 50 тис. грн. Якщо держава не виділятиме грошей на медицину, ми повністю зруйнуємо українську охорону здоров'я, а всі реформи відбудуться тільки на папері", - заявила Канаровська. На її думку, забезпечити нашій країні високу якість медичних послуг можна лише шляхом підвищення заробітної плати і мотивації медиків. "Підвищіть зарплату первинній ланці лікарів, надайте їм соціальне житло. Ніхто не хоче працювати за 900 грн на місяць, і щорічно 6 тис. наших лікарів виїжджають до Росії і Білорусі", - завершила експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас