Помилкова "соборність" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Помилкова "соборність"

Казна та Політика
2784
Віктор Янукович слідом за першим президентом Леонідом Кравчуком прагне опанувати державницьку риторику. Чергові прояви постмайданного синдрому у владі засвідчив міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. За кілька днів до 22 січня він спробував вразити уяву обивателів інформацією про "кровопролиття", яке нібито готують опозиціонери в Києві.
На зустріч з організаторами мітингів міністр прислав свого заступника, якому довелося визнати: у міліції немає доказів "кровожерливості" ініціаторів вуличних акцій. Проте начальник Дніпропетровського обласного управління МВС Віктор Бабенко публічно заявив: усіх від'їжджаючих до Києва на мітинги будуть брати на олівець.
Представники ВО "Свобода" і БЮТ заявили про факти перешкоджання співробітниками ДАІ виїзду автотранспорту з регіонів з охочими брати участь у святкуванні Дня Соборності в столиці. Депутат Ради від БЮТ Віктор Олійник стверджував, що автобуси з прихильниками опозиції не випускали з Одеси, Львова та Дніпропетровської області.
Керівник київської міської організації ВО "Свобода" Андрій Іллєнко повідомив, що його однопартійці стали свідками низки таких випадків. "Такі випадки мали місце, наших однопартійців затримували при виїзді з регіонів до Києва напередодні свята", - зазначив Ільєнко, але обставин і деталей не навів. Представник однієї з чернігівських компаній-перевізників повідомив, що 22 січня на трасі Чернігів - Київ водії відзначали збільшення кількості міліцейських перевірок пасажирських мікроавтобусів.
Лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, всупереч очевидним фактам, стверджував, що українці на святкові мітинги опозиції не прийшли, тому що не підтримують її лідерів, а факти зупинки транспорту з прихильниками своїх опонентів заперечував. Втім, міліція оцінила кількість мітингувальників у Києві в 20 тис. чоловік.
Навіть якщо врахувати, що кілька тисяч людей прийшли на Майдан незалежності з ініціативи влади, на кілька опозиційних майданів доводиться не менше 10 тис. Зв'язатися з Єфремовим не вдалося. Але його товариш по фракції ПР Володимир Ландик зазначив, що Олександр Єфремов озвучив "оціночне судження", і уточнив, що самого Єфремова в Києві 22 січня не було. "Слова лідера фракції слід сприймати як оцінне судження політика. Думаю, що він мав на увазі невідповідність реальної кількості мітингувальників до раніше озвучених очікувань лідерів опозиції", - сказав Ландик.
А президент країни Віктор Янукович у своїй промові з нагоди Дня Соборності затаврував опозиційних політиків, які "розмовами про політичні репресії намагаються дискредитувати країну" в очах світового товариства. Володимир Ландик солідарний з президентом. "Немає підстав говорити про політичні репресії, адже в Україні немає сталінських таборів для опозиції чи чогось подібного", - сказав він.
Арешти з порушенням процесуальних норм активістів організації "Тризуб", обшуки в письменників і журналістів у справі про підрив пам'ятника Йосипу Сталіну в Запоріжжі він, очевидно, репресіями не вважає. Тим часом Євросоюз продемонстрував зміну ставлення до України: екс-міністру економіки Богдану Данилишину Чехія надала політичний притулок. А уряд США раніше висловлював стурбованість переслідуваннями опозиції в Україні.
Спроба Віктора Януковича у своїй промові використовувати риторику, характерну для політиків національно-демократичного табору, виглядала непереконливо, відзначають експерти. Адже засновники Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, які підписали "Акт об'єднання" 22 січня 1919 р., ідеологічно чужі Партії регіонів і Віктору Януковичу.
Глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що будь-яка влада повинна "обґрунтовувати свої політичні корені". Саме цим він і пояснює звернення Віктора Януковича до досвіду будівництва української незалежної держави політиками, яких у радянських підручниках називали "українськими буржуазними націоналістами".
Експерт підкреслює - чинному президенту ближчі традиції України радянської. "Те, про що говорив президент у своїй промові з нагоди Дня Соборності, не стало для нього природним і ментально близьким", - сказав Фесенко. Політолог додав, що у Януковича є хороший приклад ідеологічної переорієнтації - перший президент країни, колишній головний ідеолог Центрального комітету Компартії України Леонід Кравчук.
А політолог Дмитро Видрін зазначив, що Віктор Янукович і його команда ніколи публічно не ставили під сумнів "ініціативи державного будівництва" своїх попередників. При цьому пан Видрін підкреслив, що у нинішньої владної команди є "своя версія" української історії.
Депутат Ради Тарас Стецьків (НУНС) вважає, що влада брала участь у святкуванні Дня Соборності "формально-ритуально". "Хоча вони не ставлять під сумнів факт існування Української держави, але не знають, не розуміють і не поважають історію свого народу і держави. А очевидна неправда, до якої вдається влада, прискорює процес її відчуження від суспільства", - сказав Стецьків.
Андрій Деркач
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас