Іран відмовився провести двосторонні переговори з США з питання ядерної програми Тегерана — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран відмовився провести двосторонні переговори з США з питання ядерної програми Тегерана

Енергетика
139
Іран відмовився від пропозиції провести двосторонні переговори з США з питання ядерної програми Тегерана. Відповідну пропозицію представникам Ісламської Республіки було висунуто під час переговорів між "переговорною шісткою" країн (Росія, США, Китай, Великобританія, Франція, ФРН) та Іраном, які наразі відбуваються в Стамбулі. Про це повідомляє РБК з посиланням на Reuters.
Пропозиція здійснити переговори у форматі Вашингтон-Тегеран виходила від верховного представника Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Кетрін Маргарет Ештон, яка також є головою "переговорної шістки". "Немає необхідності здійснювати подібні переговори, якщо вони не вкладаються у формат нинішніх обговорень у Стамбулі" - заявив помічник представника Ірану на переговорах Абольфазл Зохреванд. Після ісламської революції в Ірані в 1979 р. Іран і США відмовилися від будь-яких контактів на офіційному рівні, між державами немає дипломатичних відносин.
Крім того, на переговорах на адресу Ірану також надійшла пропозиція з боку Росії і Франції про обмін низькозбагаченого урану на збагачене ядерне паливо. За умовами цієї угоди Ісламська республіка буде вимушена відмовитися від планів самостійно збагачувати свій уран до рівня 20%.
Нагадаємо, влітку 2010 р. на Іран були накладені санкції ООН через його ядерну програму. Пізніше США і країни Євросоюзу ввели проти Тегерана додаткові заходи, більш жорсткі, ніж заходи Організації Об'єднаних Націй. Ряд країн світового товариства підозрюють Іран в планах щодо створення ядерної зброї, при цьому влада Ісламської республіки підкреслює мирний характер своєї ядерної програми.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас