Влада Іспанії має намір націоналізувати низку ощадбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Іспанії має намір націоналізувати низку ощадбанків

Казна та Політика
159
Іспанська влада планує взяти під свій контроль найбільш слабких ощадних банків країни, щоб переконати інвесторів в їх кредитоспроможності. Про це повідомляють джерела, близькі до уряду Іспанії, передає РБК з посиланням на Reuters.
Відзначається, що пакети деяких ощадних банків (в Іспанії вони називаються cajas) будуть викуплені владою, а потім пройдуть лістинг на біржі, щоб залучити нові інвестиції та довести учасникам ринку, що в них можна вкладати гроші.
Викуповувати частки в цих банках буде Фонд з питань реструктуризації банків (Fondo de Reestructuracion Ordenada Bancaria, FROB).
За оцінками джерел, рекапіталізація банківської системи Іспанії обійдеться владі в суму від 17 до 120 млрд євро. Однак, швидше за все, на порятунок доведеться витратити 25-50 млрд євро.
Навіть за відсутності приватних вкладень в слабкі регіональні банки Іспанія може дозволити собі зробити цю допомогу без залучення коштів з боку. При цьому економісти додають, що, навіть якщо вся тяжкість фінансування в кінці кінців ляже на плечі уряду, впевненість в тому, яка в точності ця сума, допоможе заспокоїти інвесторів з приводу зобов'язань Іспанії.
"Ніхто, мабуть, не буде інвестувати в ці банки зараз, але добре, що робляться хоч якісь спроби. Йдеться про процес, який займе два-три роки, але з чогось доводиться починати", - відзначає експерт Evolution Securities Артуро де Фріас, додавши, що він оцінює вартість даної програми приблизно в 50 млрд євро.
Нагадаємо, минулого року п'ять ощадних банків Іспанії провалили європейські стрес-тести. Після цього іспанський Центробанк шляхом злиття скоротив число ощадбанків в країні з 45 до 17. Однак навіть незважаючи на це, більшості дрібних іспанських ощадбанків все ще непросто залучити приватні інвестиції.
Відзначимо, Іспанія є однією з країн єврозони, які відчувають фінансові труднощі і належать до так званої групи PIGS (Португалія, Ірландія, Греція, Іспанія). Саме ці держави завдають зараз найбільших проблем іншим учасникам зони євро, оскільки мають великий зовнішній борг і мало можливостей його погасити.
У контексті занепокоєння, яке наростає з цього приводу, міжнародне рейтингове агентство Moody's у середині грудня 2010 помістило кредитний рейтинг Іспанії за зобов'язаннями у національній та іноземній валюті на рівні А1 в список на перегляд з можливим пониженням.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас