Fitch: Новий звіт дає стабільний прогноз за хімічним сектором Європи в 2011 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Новий звіт дає стабільний прогноз за хімічним сектором Європи в 2011 р.

Казна та Політика
172
Новий звіт дає стабільний прогноз за хімічним сектором Європи в 2011 р., - зазначає Міріам Аффрі, директор лондонської аналітичної групи Fitch з промислових підприємств. Запас міцності в рамках чинних рейтингових рівнів в цілому покращився більше, ніж передбачалося рік тому, і дає впевненість очікувати на зміщення акценту в бік експансії в 2011р.
Однак у 2011 р. не очікується таких сильних поліпшень, які спостерігалися в 2010 р. Прогнозується збільшення виручки хімічних компаній у Європі, на Близькому Сході і в Африці на низькому або середньому рівні, а також скорочення маржі через зростання цін на фактори виробництва. Водночас це має бути частково компенсовано за рахунок економії витрат у рамках програм реорганізації, проведених в секторі.
Західно-європейські нафтохімічні компанії залишаються підданими ризикам надлишку потужностей, обумовленого підвищеною пропозицією на ринку, і, як наслідок, цінового тиску. Істотне відновлення попиту в 2010 р. і затримки в реалізації проектів на Близькому Сході відстрочили "шок пропозицію", яка очікувалось рік тому. Проте в кінці 2011 р. прогнозується поява нових низьковитратних потужностей, що може являти собою істотну загрозу для західно-європейських нафтохімічних компаній, особливо в міру того, як нафтова сировина програє в конкурентоспроможності дешевому природному газу в Північній Америці.
Фундаментальні ринкові чинники і підвищення прогнозованості, ймовірно, зумовлять більш оптимістичний підхід до витрат на противагу сфокусованості на збереженні грошових коштів у 2009-2010 рр., і можуть знову призвести до тиску на виплати акціонерам. Прогнози виходять з того, що капіталовкладення відновляться до рівнів 2008 р. з невеликим збільшенням дискреційного фінансування з метою органічного розширення. Програми викупу акцій, припинені в 2009 р., ймовірно, також будуть відновлені.
У звіті зазначаються фактори, що підтримують збільшення активності в сфері злиттів і поглинань у секторі в 2011 р. За винятком Solvay SA ("A-"/ прогноз "Негативний"), яка має приблизно 3,4 млрд євро грошових коштів, отриманих від продажу свого фармацевтичного бізнесу, не прогнозується будь-яких масштабних трансформаційних угод. Швидше за все будуть відбуватися невеликі і середні придбання (100-500 млн євро), стратегічно доповнюють бізнес компаній. Таким чином, очікується, що діяльність у сфері злиттів і поглинань буде нейтральною для рейтингів.
Шість із дев'яти "негативних" рейтингових прогнозів у хімічній галузі Європи, Близького Сходу та Африки, які мали місце на початку 2010 р., протягом року були переглянуті на "стабільний", відображаючи думку, що поліпшення ринкової кон'юнктури дозволить емітентам відновити свою кредитоспроможність "поза циклом" (18-24 місяці після нижньої точки рецесії). Крім того, компанії, що зіштовхуються зі складностями з ліквідністю, змогли реструктуризувати борг, отримати звільнення від дотримання ковенантів або забезпечити відповідність ковенантам.
Поточні прогнози по рейтингах є цілком стабільними (8 з 12), а виключення скоріше відображають фактори, властиві окремим компаніям, ніж характеристики всього сектора.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас