Греція дістане доступ до фінансових ринків до кінця 2011 р. або звернеться за фінансуванням до ЄС і МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція дістане доступ до фінансових ринків до кінця 2011 р. або звернеться за фінансуванням до ЄС і МВФ

Казна та Політика
156
Греція отримає доступ до фінансових ринків до кінця 2011 р. або звернеться за додатковим фінансуванням до Євросоюзу (ЄС) і Міжнародного валютного фонду (МВФ). До таких висновків прийшли експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch, аналізуючи досягнуті успіхи країни з подолання боргових проблем.
"Якщо влада Греції не зможе забезпечити країні вихід на фінансові ринки до кінця цього року, рейтинг країни буде знижений за відсутності додаткового фінансування з боку ЄС та МВФ", - заявив глава підрозділу агентства з суверенних рейтингів Девід Райлі на прес-конференції, передає Reuters.
Водночас Райлі відзначив, що Греція порається з планом зі скорочення державних витрат у спробі подолати дефіцит бюджету та вийти з фінансової кризи краще, ніж аналітики прогнозували раніше. На його думку, країна "істотно перевершила занижені очікування (експертів), впроваджуючи безпрецедентну програму жорсткої економії за часів рецесії". Це дозволяє говорити про те, що борг Греції може скорочуватися досить швидкими темпами, якщо країна також успішно продовжить почату програму і її економіка почне зростати.
Нагадаємо, раніше цього місяця Fitch знизило рейтинг Греції з BBB- до BB +, прогноз - "негативний". Зниження рейтингу пов'язане з тим, що експерти Fitch висловлюють сумнів у тому, що країна може самостійно подолати глибоку боргову кризу, яка серйозно вплинула і на єврозону в цілому. Фахівці агентства зазначають, що не виключають подальшого зниження рейтингу Греції в тому випадку, якщо її економіка не продемонструє відчутних ознак відновлення.
У 2010 р. Греція опинилася на порозі дефолту через нездатність платити за урядовими боргами. Країни єврозони і Міжнародний валютний фонд виділили фінансову допомогу Афінам у розмірі 110 млрд євро. Натомість уряд Греції зобов'язався і став проводити на практиці програму істотного скорочення бюджетних витрат (так звані "заходи жорсткої економії"). Вона включала в себе заморозку пенсій, скорочення зарплат, підвищення пенсійного віку, скорочення персоналу державних установ і т. д.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас