Мінфін ФРН готує план на випадок дефолту Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін ФРН готує план на випадок дефолту Греції

Казна та Політика
509
В Німеччині зростають побоювання, що прес гігантських боргів рано чи пізно розчавить Грецію. Як стало відомо Handelsblatt, німецький Мінфін готує надзвичайний план на випадок можливого дефолту південноєвропейської країни, пише "РБК daily".
Джерело німецького видання зазначило, що Німеччина, хоча і не бажає подібного результату, цілком може уявити собі, що це відбудеться. "Якщо не готуватися до такої ситуації, то для банків це може мати непередбачувані наслідки", - вказав інсайдер. Інше джерело розповіло, що одночасно опрацьовуються відразу кілька сценаріїв.
Серед них розглядаються і варіанти реструктуризації боргів Ірландії. "Не можна реструктурувати грецькі бонди і при цьому нічого не зробити для Ірландії", - пояснив співрозмовник Handelsblatt. У той же час інсайдери підкреслюють, що, на думку уряду ФРН, списання вартості боргів Греції (haircut) є зараз небезпечним. Воно може призвести до потужного відтоку інвесторів із зони євро, що, у свою чергу, загрожує світовою кризою подібно до того, як це сталося після краху американського інвестиційного банку Lehman Brothers.
Однак після 2013 року таке списання цілком можна собі уявити в рамках процедури, передбаченої планованим Європейським механізмом стабільності (ESM): неплатоспроможність країни-учасниці зони євро долається в тому числі і за рахунок приватних інвесторів.
У тому, що Греція не зможе розплатитися за своїми боргами, упевнений і недавно номінований в члени експертної економічної ради при уряді ФРН Ларс Фельд. "Не думаю, що Греція зможе впоратися з боргами без списань. І тоді Німеччині доведеться виконувати надані з її боку гарантії", - вказав Фельд в бесіді з Handelsblatt. На думку експерта, німецькому уряду необхідно заздалегідь готуватися до подібного розвитку подій, створюючи спеціальні резерви по лінії Мінфіну країни і реалізуючи додаткові заходи економії бюджетних коштів.
Тим часом уряд Греції виступив зі спростуванням того, що нібито обговорюється питання про реструктуризацію боргів. У минулому році цій державі-члену зони євро для порятунку від дефолту Міжнародний валютний фонд, Євросоюз і партнери по ЄС надали пакет кредитів загальним обсягом понад 110 млрд євро.
Про те, що Кабінет міністрів ФРН опрацьовує плани з реструктуризації грецького боргу, пише і тижневик Die Zeit, який вказує, що грекам повинна бути надана можливість викупити свої бонди. Відповідний кредит на ці цілі може бути наданий з коштів Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Натомість же Берлін має намір вимагати від Греції посилення прийнятих цією країною заходів щодо стабілізації свого фінансово-економічного становища.
У той же час уряд Німеччини стверджує, що ніяких рішень, пов'язаних з новими заходами щодо стабілізації зони євро, німецький Кабінет міністрів не приймав. Про це в один голос заявили в середу в Берліні офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт і представник федерального Міністерства фінансів.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас