Іспанія у 2010 році вивела з тіні рекордні 10 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія у 2010 році вивела з тіні рекордні 10 млрд євро

Казна та Політика
663
За минулий рік податковим органам Іспанії вдалося вивести з тіні капітали на суму 10 млрд євро - це абсолютний рекорд за всю історію країни і як мінімум на 23% більше показника за попередній період. Про це, як пише в п'ятницю "РБК daily", свідчать попередні дані уряду Іспанії. Передбачається, що податкові надходження від знайдених коштів, що становлять приблизно 1% іспанського ВВП, будуть гарною підмогою в скороченні дефіциту бюджету країни, який, за задумом уряду, має у 2011 році знизитися до 6% ВВП.
"Досягнення такого роду має бути високо оцінене з урахуванням тих зобов'язань, які Іспанія взяла на себе по відношенню до європейських партнерів і учасників фінансових ринків", - заявив голова іспанської податкової служби Хуан Мануель Лопес Карбахо. Як стверджує чиновник, подібних успіхів податкові органи зуміли домогтися за рахунок багаторічної копіткої роботи, а також застосування інноваційних методів у боротьбі з ухильниками.
Значна частина заявлених коштів була повернута завдяки ретельному моніторингу угод з іспанською землею і нерухомістю, багато в чому стали причинами економічних проблем країни. Цей сектор, запевняє влада, традиційно часто використовується місцевими жителями і навіть компаніями для приховування своїх доходів з метою ухилення від сплати податків.
Додаткову підтримку податкові органи країни отримали від міжнародних зусиль у боротьбі з ухильниками, які ховають свої капітали в Швейцарії та Андоррі. Остання була виключена в 2009 році ОЕСР із списку країн - податкових гаваней в обмін на обіцянки місцевої влади всіляко сприяти розслідуванню фінансових злочинів, в тому числі ухилення від сплати податків.
Іспанія виявилася не єдиною країною, що активно бореться з податковими ухильниками. "Боротьба з ухиленням від сплати податків набула особливого значення для багатьох європейських держав, після того як вони почали скорочувати дефіцити власних бюджетів. Фінансові надходження від ухильників можуть являти собою значні обсяги коштів", - вважає директор Центру податкової політики та адміністрування при ОЕСР Джеффрі Оуенс. Так, за 2010 рік влада Франції та Німеччини зуміла повернути із закордонних рахунків 1 млрд і 4 млрд євро відповідно. Про свої успіхи в боротьбі з ухильниками нещодавно відзвітували і влада Південної Кореї: за минулий рік вони заробили на штрафах за подібні правопорушення майже 2,5 млрд доларів. Правда, подібні результати не йдуть ні в яке порівняння з успіхами італійської влади. У результаті оголошеної в 2009 році амністії вони зуміли повернути в національну економіку близько 95 млрд євро.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас