Точка зору: Народ може зупинити зростання тарифів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Народ може зупинити зростання тарифів

Енергетика
675
Екс-міністр палива і енергетики України Іван Плачков заявив, що Україна на момент здобуття незалежності мала колосальний енергетичний потенціал, зокрема, з електроенергетики. Однак влада не змогла утримати над ним контроль, і тепер весь цикл виробництва від видобутку енергоносіїв до їх переробки і продажу зосереджений в одних приватних руках.
За його словами, електроенергетика як природна монополія може мати лише три види власності - державну, муніципальну і приватну. Однак приватні енергокомпанії повинні працювати прозоро і знаходитися під контролем Нацкомісії з електроенергетики, про це пишуть Економічні новини.
Як відзначає керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, сектор виробництва електроенергії є одним з ключових в економіці України, в якому зайнято досить велика кількість людей. Але в галузі практично не змінилася ідеологія функціонування, не проводилася модернізація. На сьогодні зношеність фондів перевищує 60%, сказав він під час прес-конференції в ІМК.
Електроенергетику необхідно в терміновому порядку реформувати. За словами Бураковського, впровадження нових енергозберігаючих технологій дозволить скоротити споживання електроенергії на 30-35%.
Плачков, у свою чергу, зазначив, що держава повинна розглянути питання поділу ланцюжка від видобутку енергоресурсів до реалізації електроенергії. Необхідно заборонити одноосібне володіння контрольним пакетом акцій енергетичних компаній. Сьогодні високу собівартість української електроенергії власники покривають за рахунок підвищення тарифів для населення. Енергосистему України необхідно інтегрувати до європейської системи, а експортувати електроенергію в тому ж обсязі, що й споживати. Необхідно стимулювати впровадження технологій енергозбереження. Підвищення тарифів недостатньо, потрібен чіткий облік ресурсів на всій технологічній лінії.
Він також висловив переконання, що тарифи будуть підвищуватися, поки народ буде терпіти. Але населення довго не зможе витримати таке навантаження і буде обурюватися. І тоді влада в якості самозбереження ухвалить рішення за тарифами.
Обидва експерти впевнені, що для ефективної реалізації реформ в електроенергетиці необхідна політична воля. Влада має діяти не в інтересах окремих фінансово-промислових груп, а в інтересах народу. Крім того, необхідно дотримуватися антимонопольного законодавства, яке в нинішньому його вигляді не може вирішити частину чинних проблем.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас