Банки знову страждають від грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки знову страждають від грошей

Валюта
4203
Обсяги коштів на коррахунках банків України збільшилися з початку місяця на 49%. Залишок коштів на кореспондентських рахунках комерційних банків станом на 19.01.2011 р. склав 24,977 млрд. грн. У такому стрімкому зростанні ліквідності банківського сектору експерти не бачать загрози для економіки країни. У той же час ця цифра ще не є максимальною.
"Зростання залишків на коррахунках може бути пов'язане з погашеннями ОВДП, які були минулого тижня (сума в межах 1,5 млрд. грн.)", - говорить голова управління казначейства і фінансових інститутів OTP Bank Владислав Анісімов. Також, на його думку, тенденція може бути пов'язана і з виплатами бюджетникам, які проходять через спеціалізовані банки. У даному випадку гроші приходять з Держказначейства.
Експерти називають основною причиною такої тенденції сезонність. "Досить часто зростання ліквідності спостерігається саме на початку року, оскільки у банків після святкового періоду немає необхідності видавати кошти на короткострокове кредитування", - говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Експерт вважає, що ситуація може докорінно змінитися в залежності від дій Національного банку. Так, наприклад, від проведених продажів державних депозитних сертифікатів.
"З початку року ліквідність збільшилася після її традиційного падіння до перехідної дати. На 30.12.2010 р. залишки на коррахунках становили 20,5 млрд. грн., на початок року ця сума впала до позначки в 16 млрд. грн., а зараз знову зросла до 24 млрд. грн.", - повідомляє аналітик компанії "Ренесанс Капітал (Україна)" Анастасія Головач.
Експерт припускає, що зростанню ліквідності сприяло погашення держоблігацій в розмірі (1.2 млрд грн.) та депозитних сертифікатів НБУ. Більш глобально високій ліквідності в банківській системі сприяє факт збереження стабільного приросту депозитів на тлі помірного відновлення кредитування.
Від високої, хоча ще не надлишкової ліквідності страждають переважно великі банки. За прогнозами Олександра Жолудя, залишки на кореспондентських і транзитних рахунках банківського сектора будуть зростати протягом щонайменше лютого. А весна відзначиться коливаннями ліквідності кредитно-фінансових установ.
Виходити з ситуації самі банки будуть за допомогою спрямування коштів на короткострокові інструменти регулювання ліквідності. "У цілому ми очікуємо, що банки будуть поступово відновлювати кредитування, а НБУ продовжить регулювати ліквідність за рахунок розміщення депозитних сертифікатів", - прогнозує Анастасія Головач. За її словами, в кінці лютого, в період зборів податків, ліквідність банківської системи традиційно зменшиться. Але цього року ці кошти, мабуть, досить швидко знову повернуться в банківську систему.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас