СБ: Темпи зростання економіки України залишаються вдвічі повільнішими, ніж до кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Темпи зростання економіки України залишаються вдвічі повільнішими, ніж до кризи

Казна та Політика
331
У 2011 році триватиме відновлення економіки України, в той же час темпи зростання залишаються вдвічі повільнішими, ніж до кризи. Крім того, швидкість оздоровлення української економіки значно нижча, ніж у країнах, що розвиваються, йдеться в звіті Світового банку, повідомляє радіо "Свобода".
Експерти Світового банку бачать шанс України в експорті сільськогосподарської продукції.
Відповідно до звіту Світового банку, світова економіка рухається від посткризової фази одужання і поступового зміцнення до сповільненого, проте стабільного зростання, при цьому майже наполовину глобальному зростанню сприяють країни, що розвиваються, які в 2011 році, в середньому, збільшать свій внутрішній валовий продукт на 6%.
У той же час, згідно з прогнозами Світового банку, Україна збільшить свій ВВП всього на 4%, тоді як до кризи цей показник зростання становив 8%. Якщо Україна не проведе структурних реформ економіки, наслідки наступної кризи будуть ще гіршими, зазначив директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер.
Старший економіст Світового банку в Україні Пабло Сааведра нагадав, що вже в 2012 році в світі можлива продовольча криза, яка призведе до різкого зростання цін на сільськогосподарську продукцію. За його словами, скасування Україною експортних обмежень дозволило б збільшити темпи зростання ВВП у середньостроковій перспективі.
"Україна є одним з найбільших експортерів, зокрема пшениці. Тому в умовах зростання цін на їжу Україна буде мати економічну вигоду. Втім, якщо економічна політика буде такою, як в 2010 році, коли експорт зерна був обмежений, то Україна ризикує втратити можливі вигоди. Але може отримати і прибутки, якщо торговельна політика буде адекватною", - зауважив економіст Світового банку.
Економічний експерт Віктор Лисицький вважає, що аграрний сектор України, який не реформувався десятиліттями, в умовах відсутності обмежень на експорт сільгосппродукції не зможе стати локомотивом національної економіки.
"Наш експорт є недостатньо конкурентоспроможним. Ми майже нічого не зробили в оновленні нашого агропромислового комплексу. Починаючи з того, що інфраструктура жахлива: розбиті дороги і покинуті села. Зняття обмежень на експорт зерна, теоретично, прискорить наше зростання. Але якими будуть наслідки для всієї економіки в цілому? Відповідно, внутрішні ціни тоді мають піти вгору", - зауважив Лисицький.
Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський у інтерв'ю радіо "Свобода" нагадав, що українська сільгосппродукція може знайти попит не лише на ринку продовольства.
"Весь світ має потребу саме в тих продуктах харчування, тих сільськогосподарських товарах, які ми виробляємо. З іншого боку, враховуючи відновлення цін на нафту і, очевидно, перспективи, пов'язані з необхідністю захисту навколишнього середовища і рішенням паливного дефіциту, Україна може стати істотним гравцем на ринку виробництва компонентів для біопалива. Ясно, що це є певним шансом", - відзначив Бураковський.
Звіт Світового банку свідчить, що в 2010 році і в перспективі на 2011 рік зростання української економіки забезпечується відновленням у світі попиту на металопрокат та відновленням співпраці з Міжнародним валютним фондом.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас