Світовий банк підтримає український експорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк підтримає український експорт

Казна та Політика
422
Світовий банк (СБ) розглядає можливість додаткового фінансування другого проекту розвитку експорту України у розмірі $150 млн. Рада директорів планує прийняти рішення 17 березня.
Очікується, що Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), який входить до складу СБ, виділить $150 млн. державному Укрексімбанку, який у свою чергу $45 млн. направить безпосередньо на кредитування своїх клієнтів-експортерів, а ще $105 млн. - іншим банкам для подальшого кредитування експортерів.
Нагадаємо, що поточний проект розвитку експорту завершується в кінці 2011 р., тому пропонується продовжити термін його дії для розподілу додаткового фінансування на два роки. Інші параметри проекту передбачається зберегти. Другий проект розвитку експорту України на $154,5 млн. СБ схвалив у липні 2006 р., кредитну угоду з Укрексімбанком було підписано у вересні, а гарантійну угоду з Україною ратифіковано Радою в грудні того ж року. Кредит надавався на 20 років з відстрочкою повернення основної суми боргу на п'ять років на стандартних умовах (Libor +0,33%). Проект спрямований на підтримку зростання експорту і реального сектора економіки в Україні через надання середньо- і довгострокового фінансування оборотного капіталу і інвестицій українським приватним експортерам, а також на розширення можливостей українського банківського сектору з фінансування підприємств і використання нових фінансових інструментів. Перший проект розвитку експорту, в рамках якого Укрексімбанк залучив $60 млн., був завершений в 2004 р. В рамках двох проектів кредитну підтримку вже отримали такі українські експортери, як "Нібулон", "Укрпластик", "Рапід", "Возко", "Веста-Дніпро".
Вітчизняні експерти вважають, що Україна не має системи державної підтримки експортної діяльності. І це негативно впливає на просування товарів і послуг українських підприємств на міжнародні ринки.
Як повідомлялося, негативне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами за підсумками січня-листопада 2010 р. склало $7,958 млрд., що на 64,3% більше, ніж за аналогічний період 2009 р. Експорт товарів з України за 11 місяців минулого року зріс на 29,8% - до $46,129 млрд., імпорт - на 33,9%, до $54,087 млрд. Зовнішньоторговельні операції України здійснювала з партнерами з 216-ти країн світу. Найбільші обсяги експортних поставок здійснювалися в Російську Федерацію - 26,3% від загального обсягу експорту товарів з України, Туреччину - 5,7%, Італію - 4,7%, Білорусь - 3,6%, Польщу - 3,5%.
"Незважаючи те, що 50% ВВП України отримує за рахунок свого експорту, експортна орієнтація низькодиверсифікована, товарно і географічно. Україна втрачає можливості, які можна отримати за рахунок експорту з більш високою товарною вартістю в порівнянні з тим, що ми зараз експортуємо. А саме: метали, хімію, мінерали, продукцію машинобудування", - сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. За його словами, труднощі виникають внаслідок того, що політика країн в даному питанні стала більш прагматичною, багато урядів вдаються до різного роду обмежень. Він наголосив на необхідності політичного лобіювання українських експортерів. "Експортери постійно потребують коштів на різні цілі, в тому числі й на своє виробництво, для того, щоб зробити продукцію конкурентоспроможною. Очевидно, що гроші СБ покликані це зробити", - резюмував Устенко. Він підкреслив, що суми, що надається, недостатньо для вирішення існуючих проблем.
"У нас проблема комплексна. Нам не тільки складно залучити інвесторів, але ми не можемо створити досить позитивний фон для економічної діяльності як всередині країни, так і за її межами. Компанії, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю, здійснюють її за рахунок власних ресурсів. Держава досить слабо надає допомогу як інформаційну, так і фінансову", сказав незалежний експерт Олег Морква. За його словами, отримання фінансових ресурсів може дещо полегшити діяльність вітчизняних підприємств. "Але, швидше за все, ці гроші будуть розподілятися цільовим чином і для експортерів, пов'язаних з великими фінансово-промисловими групами в Україні, або держпідприємствам, які безпосередньо займаються зовнішньоекономічною діяльністю", - додав він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас