Клонувати мамонта неможливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клонувати мамонта неможливо

2053
Російські генетики вважають, що відтворити ДНК мамонта в японських генетиків чи навряд вийти.
Нагадаємо, японські вчені обіцяли через чотири-п'ять років показати світові живого мамонта. В 2008 році Терухико Вакаяма із Центру онтогенетики "Рікен" за допомогою нової методики зміг клонувати мишу з клітин тканини, що пролежала замороженою протягом шістнадцяти років. Інший японський учений Акіра Ірітані з Кіотського університету планує застосувати цю технологію до істот, що вимерли близько п'яти тисяч років тому. Вже до 2015-16 рр. азіати сподіваються відродити вид за допомогою технології клонування шляхом одержання тканин зі збережених туш мамонтів. Далі ядра клітини мамонта будуть вживлені до яйцеклітини самиці африканського слона, з якої попередньо було вилучене ядро. Після чого ембріон помістять у матку слонихи в надії на те, що ця тварина зрештою народить мамонтеня. Вже влітку експериментатори спробують відродити мамонта з тканин мамонтів, що зберігаються в російських лабораторіях.
На думку Олексія Куликова, генетика Інституту біології розвитку ім. Н.К.Кольцова, відтворити ДНК мамонта в японських генетиків навряд вийде. "Секвенирувати ДНК мамонта - це значить прочитати її послідовність, послідовність її обривків. В одній клітині зберігся один невеликий шматочок, в іншій клітині - інший, і т.д. Тобто цілісність набирається фрагментами, після чого можна зіставити отримане з геномом слона, і більш-менш "вирівняти"… Все це буде важко розпізнати. А те, що ще можна хоча б прочитати, ще не означає, що вдасться знайти хоча б одне ядро, в якому будуть цілими всі хромосоми", - відзначив учений.
Як пояснив генетик, щоб клонувати мамонта, необхідно одержати повний набір хромосом, але в наші дні зшити всі шматки поки неможливо. "Обсяг генома мамонта, як і людини, дуже великий. У японців реально вийде проаналізувати лише десяту частину цього генома або навіть менше того. Що говорити, якщо геном сучасної людини прочитаний ще не до кінця. Відсотка 3-4 гена людини все ще залишаються загадкою для науки. Причому зробити це - вкрай складно. Клонування мамонта можливе лише на 5 % зі ста, а може й менше", - вважає Куликов.
"Навіть сучасних тварин клонувати дуже складно. Я не чув, щоб хто-небудь клонував, скажімо, слона. А примати взагалі не клонуються. Цей проект у мене викликає великий сумнів. Я зовсім не уявляю, як клітина, яка пролежала 25 тисяч років у мерзлоті, може зберегти свою життєздатність. Адже ядро повинне бути гарним, що називається "живим", - погодився з колегою Анатолій Альтштейн, академік РАЕН, головний науковий співробітник Інституту біології гена РАН. - Цей проект явно розрахований на сенсацію. Особисто в мене він викликає великий скепсис".
Фахівці з російського наукового центру "Курчатівский інститут" відзначають, що японці цим вже займалися на початку 1990-х років і в них нічого не вийшло. ДНК, отримана з прадавніх організмів, деградована. Тому повністю відновити її не вийде. "Ну, а якщо припустити, що таке можливе, те це все одно буде не "справжній" мамонт, тому що мітохондріальна ДНК буде слоновою", - вважають вчені
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас