Ставки по вкладах вгору не підуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки по вкладах вгору не підуть

Кредит&Депозит
2718
Протягом 2010 р. банки кілька разів знижували відсоткові ставки по депозитах. У результаті по банківській системі в цілому вони опустилися майже до докризового рівня.
Справа випадку
У грудні минулого року окремі гравці ринку трохи підвищили вартість депозитів. "Знайшлися й такі банки, які збільшили ставки по вкладах у гривнях з невеликим терміном розміщення (один-три місяці). У результаті середня ставка по вкладах у гривнях терміном на один місяць зросла на 0,1 в.п., три місяці - на 0,26 в.п.", - відзначає Наталя Синявська, перший заступник голови правління Брокбізнесбанку.
Зокрема, один з лідерів депозитного ринку - Промінвестбанк - з 13 грудня 2010 р. висловив готовність платити по короткострокових вкладах у гривні 13% річних, тоді як по річному депозиту пропонується ставка всього 12,5% річних. Як відомо, зазвичай "короткі" депозити набагато дешевші від довгострокових.
Більше того, Промінвестбанк майже вдвічі підвищив ставки по вкладах у російських рублях - до 10-11,5% річних. Причина, як іронічно зауважив голова правління одного з найбільших банків з українським капіталом, в тому, що банк "повернув достроково дешеве рефінансування НБУ, а тепер змушений заповнювати ліквідність, залучаючи з ринку ресурс за завищеними ставками".
У самому Промінвестбанку пояснили несподіване підвищення ставок раптовою потребою в ресурсах для видачі кредитів, які були затверджені раніше.
"Багато позичальників, рішення про видачу кредиту яким приймались протягом всієї осені, раптом вирішили скористатися кредитними лініями. Щоб не фондувати кредитні операції за рахунок ресурсів з міжбанківського ринку, ми вирішили оперативно залучити їх від приватних і корпоративних вкладників, використовуючи можливості регіональної мережі. Нам це вдалося", - пояснює Владислав Кравець, член правління Промінвестбанку.
Варто також зазначити, що перед Новим роком у деяких банках почалися святкові депозитні акції. Однак вони не зробили істотного впливу на ринок. І це не дивно, адже в більшості випадків акція - це просто маркетинговий хід, а не реальне підвищення депозитних ставок.
Так, Укрексімбанк активно рекламував депозит "Новорічний" на шість місяців зі ставкою 20,11% річних. Однак при найближчому розгляді виявилось, що відсотковий дохід за такою привабливою ставкою нараховується тільки в перший місяць, а потім ставка щомісяця знижується. В результаті в останній місяць дії депозитного договору ставка складе всього 11% річних.
Велика різниця
Нагадаємо: протягом всього 2010 р. відсоткові ставки по депозитах для фізичних осіб стрімко знижувалися. Так, середньозважена вартість термінових вкладів за січень-листопад 2010 р. зменшилася на 6,1 в.п., до 14,7% річних, у гривнях та на 3,9 в.п., до 7,3% річних, - у валюті.
У той же час потрібно відзначити суттєві відмінності вартості депозитів в залежності від банку, навіть якщо мова йде про лідерів ринку депозитів населення.
Наприклад, УкрСиббанк готовий платити по вкладу в гривнях терміном на один рік всього 8,5% річних, тоді як банк "Фінанси та Кредит" пропонує по аналогічному депозиту вдвічі більшу прибутковість - близько 16,5% річних. Таку різницю в ставках банкіри пояснюють відмінностями в ринкових стратегіях.
"Якщо банку не потрібні гроші для кредитування, то було б нерозумно їх залучати, тим більше під високі ставки. Нам гроші потрібні - є куди їх розміщувати. Пропонована ставка дозволяє залучати необхідні обсяги. З вересня 2009 р. банк щомісяця залучає 90-250 млн грн." - говорить Ігор Шевченко, директор департаменту організації продажів банку "Фінанси і Кредит".
Великий діапазон депозитних ставок спостерігається також по вкладах у валюті. Наприклад, "Райффайзен Банк Аваль" платить по річних депозитах у доларах 4,0-5,2% річних залежно від суми заощаджень.
Тоді як ПриватБанк пропонує 9% річних. Ще більш диференційовані ставки по вкладах у євро. "Райффайзен Банк Аваль" готовий платити по вкладах у євро всього 1,3-2,25% річних, а ПриватБанк - 8%.
Цікаво, що дрібні банки (з 4-ї групи за класифікацією НБУ), яких представники найбільших фінустанов із західним капіталом так часто дорікають у завищенні відсоткових ставок, насправді пропонують більш скромні умови по вкладах у валюті, ніж лідер ринку ПриватБанк.
Так, банк "Контракт" згоден платити по річних депозитах у доларах з щомісячною виплатою відсотків 8,5% річних, в євро - 7% річних.
А взагалі, зараз максимальна відсоткова ставка на ринку по річному вкладу в гривнях становить 18%, у валюті - 10% річних.
Зростом вийшли
Незважаючи на перманентне зниження відсоткових ставок, в 2010 р. в банках спостерігався стабільний приріст депозитів. У результаті за рік цей показник збільшився на 28,1% - до 270,7 млрд грн.
76% із загального обсягу - термінові депозити. Майже всі фінустанови з групи лідерів нарощували депозитні портфелі.
Найбільше досяг успіху ПриватБанк, що збільшив за 11 місяців 2010 р. обсяг залучень від фізосіб на 52,2% - до 51,3 млрд грн. Очевидно, що даний успіх зумовлений в тому числі пропозицією депозитних ставок на рівні вище середньоринкового.
"Ми формуємо свої котирування таким чином, щоб вони були трохи кращими і привабливішими, ніж у інших гравців", - констатує Юрій Кандауров, заступник голови правління ПриватБанку.
У той же час "Райффайзен Банк Аваль" за січень-листопад минулого року скоротив обсяг депозитів на 8,2% - до 16,7 млрд грн.
"У 2010 р. обсяг гривневих депозитів у нашому банку збільшився на 15%, в той же час був досить серйозний відтік валютних ресурсів (долар - -20%, євро - -30%). Це сталося внаслідок того, що відсоткові ставки по валютних депозитах були істотно нижчими від ринкових", - пояснює Євген Дем'янов, директор департаменту продуктів і маркетингу для приватних клієнтів "Райффайзен Банку Аваль". Примітно, що учасники ринку викрили в завищенні відсоткових ставок навіть державні банки.
"На останньому засіданні комітету з управління активами та пасивами нашого банку найбільший інтерес викликали завищені ставки по депозитах держбанків - Ощадбанку і Укрексімбанку. Ці фінустанови входять до групи "найдорожчих", хоча теоретично держбанки повинні були б залучати ресурси за нижчими ставками, ніж комерційні банки", - висловлює занепокоєння один з банкірів, який побажав залишитися неназваним.
В Ощадбанку заявили, що встановлюють депозитні ставки, відштовхуючись від реальної можливої ціни розміщення залучених ресурсів.
"Ми дуже добре відчуваємо економічні можливості клієнтів і кредитуємо під посильні для них ставки. Більше того, за останній рік банк зменшив свою маржу - зараз працюємо на мінімальній маржі в 4-5%", - відзначає Олександр Гришко, заступник голови правління Ощадбанку.
Спектр думок
Прогнози учасників ринку щодо динаміки депозитних ставок протягом 2011 року розділилися. В офіційних коментарях банкіри очікують подальшого зниження ставок.
"Думаю, що цього року ставки підуть вниз, особливо по валютних депозитах, бо банки розуміють, що розміщувати валюту у кредити буде проблематично. Зазвичай під кінець року банки вирівнюють свою ліквідність, тому ситуацію кінця 2010 р. некоректно екстраполювати на весь 2011 р. - міркує Тарас Кириченко, заступник голови правління Правекс-Банку. - Ставки можуть знизитися на 1-2 в.п. До якого значення - сказати складно, адже єдиної ціни немає. Кожен банк встановлює ставки виходячи зі своєї стратегії".
Аналогічну точку зору висловив і Олександр Гришко: "Зараз тенденції до підвищення відсоткових ставок по депозитах я не спостерігаю. Разом з тим можна констатувати припинення зниження ставок, їх стабілізацію. Проте я б не відкидав подальшого зниження вартості ресурсів на 1-2 в.п. до середини 2011 р. Для зростання ставок підстав поки не бачу - на ринку достатньо ліквідності".
Тональність подібних коментарів легко пояснюється офіційною позицією банківського регулятора. Так, Олександр Арсенюк, заступник директора департаменту монетарної політики НБУ, заявив минулого тижня: "Якщо інфляційні очікування будуть утримуватися на позитивному рівні, а ми будемо цьому сприяти, буде зберігатися тенденція до поступового зниження вартості коштів - як кредитів, так і депозитів".
Відзначимо, що за підсумками 2010 р. інфляція в Україні склала 9,1%, в Бюджеті-2011 закладено зростання цін у розмірі 8,9%. А ще раніше прем'єр-міністр Микола Азаров висловив надію, що в 2011 р. вартість кредитів для економіки знизиться до 11-12% річних.
У такому випадку, щоб працювати прибутково, банки повинні залучати депозити під 5-6% річних. Однак банкіри не зацікавлені у формуванні в ринку очікувань підвищення ставок.
Адже це загрожує різким скороченням припливу вкладів населення, зумовленим очікуваннями збільшення прибутковості депозитів. Тому банкіри в офіційних заявах допускають лише стабілізацію депозитних ставок на існуючому рівні.
"Можливе незначне зниження ставок. У випадку найбільш сприятливого сценарію розвитку економіки і зростання попиту вони будуть залишатися на нинішньому рівні, але вгору не підуть", - запевняє Кандауров.
На думку Кравця, депозитні ставки в цілому по ринку стабілізувалися ще в листопаді 2009 р. і на цьому рівні будуть і в 2011 р.
Дем'янов не настільки категоричний: "У 2011 р. ми точно не побачимо такої різкої зміни ставок, як в 2010 р. Рух буде плавним, незалежно від того, в який бік. Швидше за все, буде зниження депозитних ставок. Такі очікування пов'язані з відсутністю стрімкого зростання кредитування. Як тільки почнеться активне кредитування, можна буде очікувати збільшення вартості ресурсу".
Ігор Шевченко, директор департаменту організації продажів банку "Фінанси і Кредит"
- За моїми оцінками, у січні-лютому поточного року можливе продовження тенденції до зниження депозитних ставок. Передусім це торкнеться короткострокових депозитів у гривнях на термін близько шести місяців.
У той же час ставки по депозитах на термін один рік і більше стабілізуються. По валютних депозитах можливе ледь помітне зниження ставок, причому тільки окремими банками. У березні очікується стабілізація депозитних ставок за всіма видами валют.
А вже в квітні-травні цілком можливе зростання ставок по гривневих вкладах на 0,5-1 в.п. Це буде залежати від активності банків у сегменті роздрібного кредитування.
У такому разі деякі фінустанови, які зараз пропонують занижені ставки, будуть змушені переглядати їх у бік збільшення, щоб залучити додатковий обсяг ресурсів, необхідний для видачі кредитів.
Дмитро Мусієнко, член правління "Піреус Банку"
- Ставки по гривневих депозитах будуть знижуватися. Зокрема, ми маємо намір це зробити вже найближчим часом.
У банків, як і раніше, спостерігається надлишкова ліквідність, а обсяги кредитування невеликі через обмежену якісну клієнтську базу. Думаю, ставки по річних депозитах повинні знизитися до 11-12% річних.
У той же час ставки по валютних вкладах вже зараз на досить низькому рівні, тому немає підстав очікувати їх подальшого зниження. До того ж 1 січня закінчилася законодавча заборона на кредитування населення у валюті, тому деякі банки можуть вибірково відновити видачу таких позик, що підвищить попит на валютний ресурс.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас