Німеччина готується до дефолту Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина готується до дефолту Греції

Казна та Політика
631
Міністерство фінансів Німеччини розробляє план дій з ліквідації наслідків для банків у ФРН і єврозоні в цілому потенційно можливого дефолту Греції, повідомили інформагентству Reuters джерела, близькі до відомства. Інший ймовірний сценарій передбачає стабілізацію ситуації в разі, якщо Греції доведеться реструктуризувати борги.
"Вони почали обговорювати немислиме", - констатував один із співрозмовників агентства.
Готуючись до реструктуризації або навіть банкрутства Греції, Мінфін ФРН не бажає, щоб ці події відбулися, а лише визнає їх вірогідність, підкреслюють джерела. "Інакше вони були б готові до впливу (проблеми Греції) на їхні баланси банків у їх власній країні, - говорить про чиновників німецького Мінфіну співрозмовник агентства. - Вони почали бачити те, про що говорить Конституція Греції".
Дії Німеччини, найбільшої економіки Євросоюзу, в умовах боргової кризи єврозони привертають увагу багатьох ЗМІ. Так, щотижневий журнал Die Zeit сьогодні повідомив з посиланням на неназвані джерела в уряді ФРН, що Берлін розробляє план, який дозволить Греції викупити її власні борги з використанням стабфонду єврозони - Європейського механізму фінансової стабільності (ЄМФС). Представники урядів Греції та Німеччини спростували достовірність цієї інформації.
Навесні 2010 року Греція опинилася на порозі державного дефолту. Після довгих обговорень лідери Європи і МВФ погодили виділення Греції кредиту в 110 млрд євро. Перший транш допомоги Афіни отримали в травні, другий - у вересні. Греція отримала міжнародну підтримку за умови введення суворих антикризових заходів. Уряд балканської країни став втілювати програму серйозного скорочення бюджетних витрат, яка, серед іншого, передбачає "заморозку" пенсій, зниження зарплат працівникам держсектора і скорочення чиновників, підвищення пенсійного віку.
23 грудня грецький парламент ухвалив бюджет на 2011 рік з дефіцитом в 7,4% ВВП. Дефіцит бюджету Греції за підсумками 2010 року, за попередніми даними, знизився на 36,5% і склав 19,603 млн євро. Влада Греції в жовтні обіцяла, що в 2011 році планує скоротити бюджетний дефіцит швидше, ніж того вимагають МВФ і ЄС. У вересні 2010 року експерти МВФ дійшли до висновку, що Греція успішно почала здійснювати нову економічну політику. На початку серпня минулого року прогрес, досягнутий Грецією в галузі економічних реформ в рамках антикризової програми уряду, високо оцінили експерти МВФ, Єврокомісії і Європейського Центробанку.
14 січня Fitch Ratings знизило рейтинг Греції на один щабель - з рівня "BBB-" до "BB +", надавши рейтингу "негативний" прогноз. Таким чином Fitch виявилося останнім з провідних світових рейтингових агентств (до числа яких належать також Standard & Poor's і Moody's), що знизило суверенний рейтинг Греції до "непридатного", або "сміттєвого" рівня
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас