США: Ситуація з Данилишиним - "дзвіночок" для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США: Ситуація з Данилишиним - "дзвіночок" для України

Казна та Політика
351
Офіційний Вашингтон стурбований політизацією правової системи в Україні, заявляє помічник держсекретаря США з питань демократії та прав людини Томас Меліа.
"Ми стурбовані політизацією правової системи, і це - реальна річ. Україна - складна країна, країна, для якої ми хотіли б бути добрими друзями, але зближення з Україною дещо ускладнюється тенденціями, які ми бачимо", - сказав він журналістам у середу в Брюсселі. Меліа відвідав Брюссель на шляху до Києва.
Зокрема, коментуючи кримінальну справу, порушену стосовно колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, помічник держсекретаря висловив думку, що не варто персоніфікувати проблему, проте слід говорити про більш широкий підхід щодо переслідування екс-представників уряду, які зараз перебувають в опозиції.
"Це порушує питання: чи справді правова система управляється політичними процесами? Стосується це її (Юлії Тимошенко) чи ні - це не так важливо в порівнянні з вагою, яку має загальний контекст. А що стосується відносин (США і України), то абсолютно все на них впливає", - сказав він.
При цьому Томас Меліа додав, що є приклади "чудової співпраці". Зокрема, США "були в захваті" від рішення України позбутися збагаченого урану.
Коментуючи можливість ізоляції української влади і надання Чехією політичного притулку колишньому міністру економіки України Богдану Данилишину, представник США висловив упевненість, що "зараз ми дуже далекі від дискусії щодо ізоляції української влади".
"Але я думаю, що рішення влади Чехії має бути дзвіночком стосовно того, як Європа і міжнародне товариство розглядають ці процеси", - сказав він, відзначивши, що сьогоднішні проблеми будуть обговорюватися в ході його візиту в Україні.
Томас Меліа також висловив упевненість в тому, що успіх української держави залежить від надійності правової системи. "Це впливає на міжнародні інвестиції, на авторитет України в світі", - підкреслив він.
При цьому представник США зазначив, що діалог з українською владою проходить "дуже жваво і відверто". Зокрема, він нагадав про те, що в липні минулого року була створена робоча група з питань демократії, в рамках якої вже відбулося засідання за участю представників декількох міністерств.
Меліа також нагадав, що президент України Віктор Янукович звернувся по допомогу до міжнародного товариства з метою реформування виборчого законодавства в Україні. "США готуються, щоб допомогти в цьому", - запевнив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас