Банкіри ризикують помінятися місцями з ошуканими вкладниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри ризикують помінятися місцями з ошуканими вкладниками

Казна та Політика
4903
Ігнорування фінустановами декрету Кабміну від 1993 року може обернутися штрафом у розмірі виданої валютної позики, повідомляють Коментарі.
Вчора українські ЗМІ знову обговорювали правову ситуацію з валютним кредитуванням з боку банків без наявності індивідуальної ліцензії Нацбанку на здійснення таких операцій. Ряд судових справ за останні три роки показали як двоїстість трактувань правових підстав для здійснення кредитування у валюті з боку самого Національного банку, так і розкрили відверті недоробки тисячі юристів вітчизняних банків.
Відомо, що відповідно до урядового декрету "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" (№ 15-93), що набув чинності ще 6 березня 1993 року, надання та отримання резидентами кредитів в іноземній валюті вимагає від банку-кредитора наявність індивідуальної ліцензії на здійснення разової валютної операції на період, необхідний для її здійснення. Іншими словами, щоразу, коли банк видавав доларовий або ж інший кредит в іноземній валюті, він повинен був отримувати в Нацбанку таку ліцензію.
На практиці ж фінансово-кредитні установи країни за замовчуванням обмежувалися наявністю генеральної ліцензії регулятора. Все йшло добре до настання фінансово-економічної кризи в 2008 році - позичальники-клієнти банків за неможливості погашати взяті кредити почали оскаржувати їх у судовому порядку.
Чому банки не йшли на отримання індивідуальної ліцензії - зрозуміти не складно. Щоб отримати відповідний разовий дозвіл, необхідно пройти цілу процедуру.
Для отримання ліцензії банк повинен подати Національному банку цілий пакет документів: заяву про видачу ліцензії, копії свідоцтва про державну реєстрацію в Україні та довідки про взяття на облік як платника податків, висновок територіального управління НБУ за місцезнаходженням заявника щодо дотримання умов Положення про порядок видачі індивідуальних ліцензій, у випадку якщо банк раніше отримував такі дозволи.
Термін розгляду регулятором документів становить 25 робочих днів і може бути подовжений на 10 робочих днів у разі якщо Нацбанк запросить додаткові документи. Очевидно, що в умовах буму кредитування 2006-2008 років така громіздка процедура не була потрібна ні банкам, ні позичальникам. Проте юристи банків просто не могли не знати про чинні вимоги.
Поки банкіри і юристи посилаються на можливість оскарження винесених судами першої інстанції рішень не на їх користь. Зокрема, на ринку говорять, що і Верховний суд, і Вищий господарський суд України вже підтверджували правомірність дій банків. Однак у крайніх для позичальника випадках, проміжку часу між позитивним рішенням першої інстанції та його скасуванням в суді вищої інстанції цілком вистачає для, скажімо, продажу нерухомості, яка перебувала в заставі за кредитом. Що вже несе для банку перспективи довгого повернення грошей.
І найголовніше - за гучними судовими розглядами мало хто помітив прописану в зазначеному декреті відповідальність банків за валютне кредитування без наявності індивідуальної ліцензії. "Таке недотримання положень декрету тягне за собою штраф у розмірі, еквівалентному сумі кредиту, переведеної в гривню за обмінним курсом НБУ на день видачі позики. Згідно з указом Президента "Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства" (№ 734/99) від 27 червня 1999 року, ці санкції до банків застосовуються з боку Нацбанку", - розповів "Коментарям" адвокат Клим Братковський.
Чи скористається регулятор можливістю обкласти штрафами всю банківську систему країни чи ні - питання відкрите. Сьогодні в НБУ декларується достатність для кредитування лише генеральної ліцензії. Однак у червні 2000 року регулятор у своєму листі дотримувався повністю протилежної точки зору.
Тому для чинного глави Нацбанку Сергія Арбузова право застосування або незастосування санкцій до якого-небудь банку цілком може трансформуватися в політичну площину і навіть служити певним індикатором лояльності бізнесу до влади. А ставка в цій грі може бути надто великою для банківської системи - варто лише спробувати уявити, скільки валютних кредитів було видано в країні з 1993 року.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас