Експерти: Однозначно оцінити діяльність Стельмаха дуже складно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Однозначно оцінити діяльність Стельмаха дуже складно

931
Однозначно оцінити діяльність колишнього глави Нацбанку України (НБУ) дуже складно. Про це йшлося в передачі "Банки: правда та лжа" на телеканалі UBC.
Як зазначив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко, на сьогодні правильних висновків про причини кризи так і не зроблено. Тому інфляція характеризується як кількісна, в той час як, на його думку, це - інфляція витрат. Багато хто звинувачує у всіх проблемах НБУ.
"Я не кажу конкретно про Стельмаха. Він, звичайно, колишній голова НБУ і якусь відповідальність нести мусить. Але у нас немає критеріїв, які б визначили ступінь його некомпетентності. Визначивши сьогодні інфляцію як інфляцію не витрат, а кількісну (яка залежить від перевищення грошових коштів), ми знову потрапляємо в ту ж пастку і знову на порозі 2008 року", - зазначає Яременко.
Президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко в свою чергу констатує: "Маємо величезні проблеми через те, що в країні по суті ходять дві валюти: національна й долар. Суб'єкт господарювання не знає, якій саме валюті довіряти? І хоча, це рішення, очевидно, приймалося не главою НБУ, ми запустили в країну валюту, прийняли умови СОТ, коли ніяких обмежень участі іноземного капіталу в банковій системі України немає. Це помилка, про яку в наш час вже знає будь-яка домогосподарка".
На думку глави АУБ, величезною помилкою був також дозвіл валютного кредитування.
"На найвищому рівні (Президент, ВР тощо) були прийняті хибні стратегії, що стосуються економрозвитку. І в масштабах цієї стратегії Стельмах як людина, яка працює на посаді Глави НБУ - природно буде виконувати будь-які команди зверху. Однак нагадаю, що саме він у 2006 р. видав проект постанови про заборону валютного кредитування. Правда, під тиском її було скасовано. Тому однозначно оцінити діяльність цієї людини дуже складно", - резюмував президент АУБ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас