Україна має намір відновити імпорт цукру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір відновити імпорт цукру

Аграрний ринок
429
Цукрові заводи завершили переробку буряку, вирощеного в 2010 році. Отриманих обсягів Україні не вистачить, щоб задовольнити попит, але імпорт вирішить цю проблему, вважають експерти, повідомляє газета Экономические известия.
Цукровики переробили буряк врожаю-2010, заявили в асоціації Укрцукор. У підсумку, за даними асоціації, в поточному сезоні вироблено 1 млн. 545 тис. т цукру, що на 22% вище від показника минулого сезону (1,267 млн. т). На цукрові заводи надійшло 13,366 млн. т цукрового буряку (в заліковій вазі), з яких перероблено 13,027 млн. т.
Як відзначає видання, цей сезон буде кращим, ніж торішній, але галузі все ж таки не вдалося самостійно нагодувати українців білим піском. Без імпорту нам не обійтися. Це означає, що в 2011-му прайси на цукор будуть вторити світовим, особливо сильно після того, як напрацьовані обсяги будуть реалізовані. Відбудеться це ближче до травня, вважають експерти.
"Наварених обсягів цілком достатньо, щоб не лихоманити ринок стрибком цін аж до кінця весни", - вважає Тарас Висоцький, експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу. Щоправда, його дані щодо виробництва цукру трохи вищі від тих, які подала асоціація Укрцукор - 1,590 млн. т.
Проте при щорічному споживанні на рівні 1,8 млн. т дефіцит цукрового піску становитиме 210-255 тис. т. Саме стільки цукру можна отримати, якщо виконати квоту з поставки цукру-сирцю в Україну. Цього року вона становить 267 тис. т. Після переробки цих обсягів залишиться не більше 255 тис. т, чого цілком достатньо, щоб українці не залишилися на цукровому пайку.
Газета відзначає, що і в цьому сезоні можна обійтися без інтервенцій конкурентного готового цукру з СНД. Але це відбудеться за однієї умови - якщо держава не візьметься вводити нововведення в імпорт цукру-сирцю, що може створити додаткові труднощі переробникам. Так, Кабмін видав постанову (але поки ще не візував її) про те, що зараз ліцензії на постачання напівфабрикату зможуть отримати лише ті переробники, які укладуть контракти на наступний продаж переробленого цукру до Аграрного фонду і Держкомрезерву.
Чи будуть на той час Мінагропродом встановлені прийнятні закупівельні ціни на цукор, невідомо. Поки ж, згідно з останнім наказом аграрного міністерства, вони відповідають ринковим реаліям, вважає Тарас Висоцький. Мінімальна інтервенційна ціна на білий цукор, встановлена відомством на 2010-2011 рр., становить 6700 грн. за т, максимальна - 7700 грн. Станом на 10 січня цього року, за даними Консалтингового агентства ААА, вартість цукру на умовах EWX не перевищує $1 тис. і залишається відносно стабільною з кінця минулого року. "Думаю, що ціновий коридор для нашого цукру збережеться в межах 8 тис. грн. Аж до початку переробки імпортного цукру-сирцю", - вважає аналітик УКАБ.
Після того як запаси власного цукру закінчаться, перероблений аналог може подорожчати до 8-10 тис. грн. за тонну на підприємствах.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас