Тігіпко: Пенсійна реформа в Україні буде завершена до 2013 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Пенсійна реформа в Україні буде завершена до 2013 р.

Казна та Політика
9631
Пенсійну реформу в Україні планується завершити до 2013 р. Про це сьогодні під час робочої поїздки до Дніпропетровська розповів віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Пенсійну реформу будемо проводити за таким алгоритмом: збалансуємо солідарну систему і введемо накопичувальну систему, за якою кожна людина буде щомісяця відраховувати собі певну суму на пенсію. Кожна людина буде мати свою накопичувальну систему", - прокоментував Тігіпко.
Для впровадження пенсійної реформи, за словами Тігіпка, необхідно подолати 2 проблеми: збільшити кількість працюючих людей і легалізувати зарплату. Сформувати закон щодо пенсійної реформи планують до березня 2011 р., повністю її провести до 2013 р.
Раніше сьогодні прем'єр-міністр України Микола Азаров також заявив, що станом на 18 січня ц.р. на рахунку Пенсійного фонду накопичено 9 млрд грн з початку 2011 р.
Відзначимо, 12 січня ц.р. Тігіпко прогнозував, що другий рівень пенсійної реформи буде введений в 2012 р. і він передбачатиме введення обов'язкових відрахувань для працюючих. При цьому він повідомив, що такі відрахування будуть йти на спеціальний рахунок, і після виходу на пенсію кошти, накопичені на такому рахунку, зможе використовувати людина, яка оформила такий рахунок. Крім того, такі рахунки можуть бути передані у спадок.
За словами Тігіпка, введення другого рівня пенсійної реформи зменшить коефіцієнт заміщення пенсією зарплати. Зараз, за словами Тігіпка, виходячи на пенсію, громадянин в середньому отримує 48% від своєї зарплати.
Нагадаємо, зараз в Україні діє солідарна пенсійна система. Вона передбачає, що роботодавець платить 33% доходу в пенсійний фонд. 2% доходів платить працівник. Кошти діляться між сьогоднішніми пенсіонерами.
Крім того, Тігіпко повідомляв, що дефіцит Пенсійного фонду в 2010 р., за першими підрахунками, склав 26,6 млрд грн. У 2011 р. Тігіпко прогнозує дефіцит у 20 млрд грн.
Він також зазначав, що, якщо в 2011 р. вдасться провести всі заходи, передбачені пенсійною реформою, а саме - відокремити "виплати, що компенсують тим пенсіонерам, у яких маленькі пенсії, до прожиткового мінімуму, то дефіцит пенсійного фонду складе 17 млрд грн в 2011 р.".
Тігіпко раніше заявляв, що альтернативи пенсійній реформі сьогодні немає, тому що дві третини пенсіонерів отримують пенсії менше 1000 грн. За його словами, дефіцит Пенсійного фонду - значний, а цю недоїмку доводиться компенсувати за рахунок держбюджету, віднімаючи ресурси у лікарів і вчителів, відмовляючись від державних інвестицій і створення нових робочих місць.
У свою чергу раніше Азаров заявляв, що підтримка Пенсійного фонду з державного бюджету в 2010 р. склала майже 60 млрд грн. Також прем'єр-міністр доручив Тігіпку створити ефективну систему пенсійного забезпечення.
Варто відзначити, що 20 грудня 2010 р. Кабінет міністрів вніс до ВР законопроект про заходи з проведення пенсійної реформи в Україні. Зокрема, законопроектом пропонується "поступово підвищити пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років, щорічно збільшуючи його на 6 місяців, починаючи з 1 лютого 2011 р., для чоловіків, що працюють на державній службі, - до 62 років з 2013 р." . Крім того, вік жінок для отримання державної соціальної допомоги підвищиться з 58 до 63 років. Для отримання пенсії за віком, згідно з законопроектом, мінімально необхідний страховий стаж підвищиться втричі - з 5 до 15 років. Також, згідно із законопроектом, буде збільшена вислуга років для отримання пенсій військовослужбовцям, які звільняються через реформу Збройних сил України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас