Експерти прогнозують зростання цін на нафтопродукти в разі введення мит на їх імпорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують зростання цін на нафтопродукти в разі введення мит на їх імпорт

Енергетика
335
Експерти консалтингової групи "А-95" прогнозують зростання цін на нафтопродукти в разі введення Україною мит на їх імпорт.
Про це йдеться в повідомленні групи.
На думку експертів компанії, в умовах відновленого зростання цін на нафту в світі і підвищення акцизного збору на нафтопродукти з 2011 року, запровадження мита може призвести до збільшення роздрібних цін на бензин А-95 з близько 8,4 гривні/літр до рівня більше 10 гривень/літр, дизельного палива - з близько 8 гривень/літр до понад 9 гривень/літр.
"Паралельно слід очікувати на погіршення якості бензину і ДП на автозаправних станціях за рахунок зменшення високоякісного імпорту та вимушеного пошуку споживачами більш дешевої пропозиції", - йдеться в повідомленні.
Експерти вважають, що мита зруйнують диверсифіковану систему постачання палива в Україні.
У повідомленні наголошується, що підсумки забезпечення ринку нафтопродуктами в 2010 році показують оптимальну його структуру, яка виключає можливість дефіциту і забезпечує об'єктивне ціноутворення.
За підсумками 2010 року, частка українських нафтопродуктів на ринку склала: по бензину - 60%, по дизпаливу - 59,5%, відповідно імпортні поставки в цілому склали близько 40%.
Експерти "А-95" вважають, що частка українського палива на ринку могла бути вищою, якби не капітальний ремонт Лисичанського нафтопереробного заводу і неритмічна робота Одеського НПЗ.
За оцінками "А-95", у разі повноцінної роботи цих НПЗ частка палива українського виробництва за підсумками року склала б близько 65% за світлими нафтопродуктами.
Ще одним важливим чинником зменшення частки українських виробників, як зазначається в повідомленні, стали масовані безподаткові постачання до України нафтопродуктів компанією "Лівела", у тому числі операторам українських НПЗ, зокрема "Укртатнафті".
За умови відсутності зазначених надлишкових поставок частка українських нафтопродуктів могла б перевищити 70%.
Зниження переробки українськими заводами експерти пояснюють незначними інвестиціями і, як результат, низькою глибиною переробки нафти і недостатньо високою якістю виробленого палива.
Можливе введення загороджувальних мит на імпорт нафтопродуктів консалтингова група "А-95" вважає недостатньо обґрунтованим і загрозливим для економіки та міжнародного іміджу України.
Як повідомляло агентство, Міністерство енергетики та вугільної промисловості виступає за введення мита 80 євро/тонна на імпорт дизельного палива і 130 євро/тонна на імпорт бензинів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас